Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.10.2012

Agenţia Proprietăţii Publice organizează o nouă rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat în valoare de 1,3 miliarde de lei

Agenţia Proprietăţii Publice organizează o nouă rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat în valoare de 1,3 miliarde de lei

Agenţia Proprietăţii Publice organizează o nouă rundă de privatizare a bunurilor proprietate publică de stat, prin modalităţile prevăzute de legislaţia în vigoare – licitaţii cu strigare la Bursa de valori, concursuri investiţionale şi concursuri comerciale. Preţul total al bunurilor scoase la vânzare în anul 2012 se ridică la 1,3 miliarde lei.

În această rundă de privatizări, vor fi expuse întreprinderi importante ca Fabrica de sticlă din Chişinău, Floare-Carpet, Armo-Beton, Farmaco, etc.

Agenţia Proprietăţii Publice, de comun cu Organizaţia pentru Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor (MIEPO) va organiza, în premieră, roadshow-uri şi vizite pentru investitorii interesaţi să se familiarizeze la faţa locului cu întreprinderile scoase la privatizare. O altă noutate a acestei runde de privatizări constă în termenul de desfăşurare a ei, perioada de organizare pentru concursurile comerciale şi investiţionale fiind extinsă de la o lună la două luni, pentru a oferi potenţialilor investitori posibilitatea de a se familiariza cu obiectele investiţionale şi de a-şi planifica deciziile de achiziţionare.
În vederea asigurării eficienţei, legalităţii şi transparenţei procesului de privatizare, comunicatele informative privind expunerea bunurilor proprietate publică la privatizare se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice, iar pentru atragerea investiţiilor străine, acestea sunt difuzate, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene ambasadelor Republicii Moldova în străinătate şi ambasadelor ţărilor străine în Republica Moldova.

Astfel, în perioada   20 – 23 noiembrie 2012 se vor desfăşura:
-  licitaţii „cu strigare”  la   Bursa  de Valori pentru vânzarea acţiunilor proprietate publică de stat din 38 societăţi pe acţiuni. În 16  S.A. cota statului este mai mare de 51%, inclusiv  S.A. „Armo-beton” (100%); SA „Farmaco”(94,614%), SA „Floare-Carpet” (59,486%),  etc. 
Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 615 789 779 lei.

În perioada  26 octombrie-6 decembrie 2012 vor fi expuse la:
-  concurs investiţional cinematografele din oraşele Glodeni, Ştefan Vodă, Teleneşti, Rezina, Leova şi Vulcăneşti.
Suma totală a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare constituie 2 967 000 lei, volumul minim al investiţiilor – 9 800 000 lei, cu realizarea lor în decursul a 3 ani.
 
- concurs comercial 10 întreprinderi de stat (complexe patrimoniale unice), inclusiv   Întreprinderea de stat „Fabrica de sticlă din Chişinău” care se expune cu condiţia păstrării obligatorii a profilului;  Î.S. „Sovhozul apicol de reproducere”, or. Edineţ, care se expune pentru prima dată;  Întreprinderea afiliată cu investiţii străine-100% "Sanatoriul – Sănătate” din Ucraina,  rl Belgorod-Dnestrovsk, or. Sergheevka şi  un bun distinct (aeronava YAK-40).
Preţul total de expunere la concurs comercial  constituie 610 500 000 lei.
 
Termenul limită de depunere a ofertelor pentru participare la concursuri – 6 decembrie  2012.

La   22 noiembrie 2012  se vor desfăşura:
-  licitaţia „cu strigare” pentru privatizarea a 10 construcţii nefinalizate,  11 complexe de bunuri imobile aflate în gestiunea Administraţiei de  Stat a Drumurilor, partea socială a statului   într-o societate cu răspundere limitată, alte bunuri proprietate de stat.
 Preţul iniţial de vânzare al construcţiilor nefinalizate constituie – 83 764 300 lei.
-  licitaţia „cu reducere” pentru privatizarea a 5 construcţii nefinalizate din mediul rural.
Suma scontată a mijloacelor financiare, raportată la preţul iniţial de vânzare, constituie 2 265 000 lei.  

În conformitate cu prevederile Legii bugetului de stat pe anul 2012, în rezultatul privatizării, de la fiecare tranzacţie, în bugetul de stat se achită impozitul privat în mărime de 1%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus