Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-10-28/noi-reglementari-in-domeniul-platzilor-interbancare-27015.html
Data: Oct 28, 2012 (20:49)

Noi reglementări în domeniul plăţilor interbancare

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei a aprobat modificări la Regulamentul cu privire la sistemul automatizat de plăţi interbancare şi la Regulamentul cu privire la supravegherea sistemului automatizat de plăţi interbancare.

Noile prevederi vor intra în vigoare începând cu anul viitor, când Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare (DNVM) va deveni participant direct la Sistemul Automatizat de Plăţi Interbancare (SAPI). Astfel, reglementările vor asigura cadrul normativ relevant pentru integrarea DNVM în acest sistem. Ca urmare, decontarea finală a tranzacţiilor bursiere prin intermediul SAPI va induce un grad mai înalt de siguranţă  al transferurilor de mijloace băneşti şi va spori nivelul de încredere în acest sens a investitorilor autohtoni şi a celor din străinătate.

Alte reglementări, în sprijinul continuităţii plăţilor şi optimizării mecanismelor de gestionare a riscurilor aferente, vor stimula monitorizarea mai eficientă de către bănci a operaţiunilor de decontare, vizând, în special, gestionarea riscului de lichiditate şi a riscului operaţional din cadrul SAPI.

De asemenea, modificările vor reflecta diminuarea esenţială a comisioanelor, percepute de la bănci pentru procesarea documentelor de plată, contribuind la majorarea volumului plăţilor fără numerar şi, respectiv, la promovarea acestora. Implicaţiile în cauză exprimă şi unul din obiectivele strategice ale BNM pentru anii 2013 – 2017, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.