Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.10.2012

Valeriu Lazăr: Creşterea economică prognozată pentru anul 2012 este de 1 %, în timp ce pentru anul 2013 este prevăzută o creştere a Produsului Intern Brut de 3,5%

Declaraţia a fost făcută în cadrul prezentării celei de-a 6-a ediţie a publicaţiei "Tendinţe în economia Moldovei", elaborată de Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică, unde viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a prezentat opinia prognoza actualizată a Ministerului Economiei privind creşterea economică în anul curent şi în perioada 2013-2015.

Valeriu Lazăr a subliniat, în discursul său, că exerciţiul de actualizare a estimărilor pentru anul 2012 şi prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2013-2015, a fost determinată de tendinţele reflectate în ultimele date statistice care reflectă o răcire a creşterii economice, precum şi revizuirea în diminuare de către organizaţiile internaţionale, inclusiv Fondul Monetar Internaţional, a ritmurilor de creştere economică la nivel regional şi mondial.

"Situaţia din ţările europene are repercusiuni asupra cererii atât externe, cât şi indirect, interne pentru produsele moldoveneşti, iar impactul secetei din acest an a scăzut producţia agricolă în 9 luni şi prognoza ar putea fi revizuită din în funcţie de evoluţiile din următoarele luni," a precizat Valeriu Lazăr.

În aceste condiţii, întregul set de politici economice şi bugetar-fiscale trebuie subordonat obiectivului de creştere economică, pentru că doar prin investiţii în activităţi productive şi creştere economică pot fi soluţionate probleme cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv creşterea bunăstării populaţiei şi extinderea bazei fiscale pentru a asigura investiţiile publice, etc. a spus Valeriu Lazăr, atenţionând asupra necesităţii urgentării reformelor structurale, amânate de prea mulţi ani, şi a evaluării impactului politicilor deja aplicate, cum ar fi restricţiile privind reexportul producţiei din Zonele Economice Libere, impozitul de 3% pe venitul întreprinderilor mici şi altele.

Situaţia creată pe plan extern, în special în ţările care sunt principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova a afectat comerţul exterior. În ianuarie-august 2012 exporturile au scăzut cu 0,1%, iar importurile au crescut  cu 2,3% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut.  Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a precizat că Ministerul Economiei este în permanenţă preocupat de identificarea celor mai optime soluţii pentru a favoriza creşterea exporturilor. Astfel, Ministerul Economiei a propus un șir de schimbări normative menite să impulsioneze exporturile, printre care se numără inițiativele de reducere a barierelor comerciale și necomerciale din calea comerțului, simplificarea procedurilor vamale și de certificare a produselor și scutirea de plata taxei vamale și TVA la materia primă importată,  utilizată la fabricarea mărfurilor pentru export.

"Pentru dinamizarea creşterii economice este nevoie de a continua reformele structurale începute, şi a susţine economia prin investiţii în infrastructură şi în competitivitatea produselor moldoveneşti." a conchis ministrul Economiei.

Produsul Intern Brut în primul semestru al anului 2012 a însumat 39,3 mild. lei, majorându-se faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 0,8% în preţuri comparabile. Încetinirea creşterii PIB a fost condiţionată, în general, de diminuarea cererii externe la bunurile fabricate în Moldova şi slăbirea celei interne din contul consumului final. Cea mai semnificativă influenţă pozitivă asupra creşterii PIB au avut-o valoarea adăugată brută creată în comerţul interior, în alte activităţi de servicii şi în industrie. Totodată, cea mai negativă influenţă ca şi contribuţie la PIB, a avut-o agricultura, minus 0,4%.

Referindu-se la Prognoza macroeconomică pentru anii 2013-2015 Valeriu Lazăr a amintit faptul că Ministerul Economiei prognozează o creştere a PIB de circa 3,5%-5% anual. Printre premisele care vor sta la baza acestei creşteri sunt îmbunătăţirea contextului economico-financiar la nivel mondial, promovarea mai intensă a exporturilor, dezvoltarea şi susţinerea întreprindelor din sectorul privat din partea statului, prin simplificarea iniţierii afacerilor, facilitarea fluxului de credite, înlăturarea barierelor neargumentate pentru comerţ etc., continuarea reformelor structurale, dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, promovarea unei politici fiscale prudente şi implementarea reformelor menite să reducă cheltuielile publice ineficiente, asigurarea stabilităţii financiare prin menţinerea ratei inflaţiei la nivel redus şi stabilităţii cursului de schimb.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus