Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.10.2012

Ministerul Economiei a invitat oamenii de afaceri din Suedia sa participe la noile runde de privatizări

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a avut marţi, 23 octombrie 2012, o întrevedere cu ministrul pentru Comerţ al Suediei, Ewa Bjorling, care a fost însoţită de un grup de oameni de afaceri suedezi,  inclusiv şi reprezentanţii companiilor suedeze care își dezvoltă afacerile în Republica Moldova.

Cei doi oficiali au efectuat un schimb  de opinii pe subiectele ce  ţin  de  acţiunile întreprinse în ambele state pentru dezvoltarea antreprenorialului. Ministrul Ewa Bjorlinga a  accentuat interesul ţării sale pentru o dinamizare a activităţilor comercial-economice şi investiţionale între ţările noastre.

Octavian Calmâc s-a referit la o nouă rundă de privatizări, care va demara în toamna anului curent şi a invitat cu această ocazie  bussinesmanii suedezi sa participe la acest proces.  Totodată, a fost accentuată  importanţa implicării investitorilor în Parteneriatele Publice Private. Actualmente Guvernul Republicii Moldova are propuneri de proiecte PPP în diverse domenii cum ar fi concesionarea Aeroportului Internaţional Chișinău, modernizarea Aeroportului Internaţional Bălţi, Serviciul de imagistică medicală şi radiologie, Serviciul de hemodializă, implementarea Sistemului informaţional automatizat inteligent de monitorizare a traficului rutier, ş.a.
 
Un alt subiect abordat a fost politica promovată de Ministerul Economiei în domeniul energetic. Viceministrul Octavian Calmâc a specificat că infrastructura energetică utilizată la moment poate fi caracterizată drept energofagă şi ineficientă. Deaceea pe viitor sunt prioritare proiectele orientate spre majorarea eficienţii energetice care prevăd modernizarea întreprinderilor energetice şi proiecte de utilizare a surselor de energie regenerabilă, în special bazate pe bio-masă.
 
Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Regatul Suediei, pentru perioada ianuarie-august 2012, este de 17,1 mln USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, volumul comerţului exterior s-a micşorat cu 6,7%, în rezultatul scăderii  importului de mărfuri din această ţară. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Suedia se situează pe locul 37 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale. Conform informaţiei oficiale, prezentate de Biroul Naţional de Statistică, în Republica Moldova funcţionează 5 întreprinderi cu capital suedez. Soldul investiţiilor în capital social provenite din Suedia, constituie 19,4 mii lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus