Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2012

Ministerul Economie a identificat trei motive de bază a temperării exporturilor produselor autohtone

Ministerul Economie a identificat trei motive de bază a temperării exporturilor produselor autohtone

Viceministrul Economiei, Octavian Calmâc a punctat trei motive de bază a temperării exporturilor produselor autohtone, care în 8 luni ale anului curent au constituit 1361,4 mil. dolari  SUA, fiind un volum inferior celui realizat în perioada similară din anul 2011 cu 0,1%. Conform statisticii prezentate de către Octavian Calmâc la briefingul de  marți, 23 octombrie curent,  în 8 luni ale anului 2012, importurile Republicii Moldova au totalizat 3283,9 mil. dolari SUA, depășind datele din 2011 cu  2,3%. 

Decalajul în evoluţia exporturilor şi importurilor a determinat acumularea în ianuarie-august 2012 a unui deficit al balanţei comerciale în valoare de 1922,5 mil. dolari SUA, cu 75,2 mil. dolari SUA (+4,1%) mai mare faţă de cel înregistrat în perioada corespunzătoare din anul 2011. Cu ţările Uniunii Europene balanţa comercială s-a încheiat cu un deficit de 814,6 mil. dolari SUA (în ianuarie-august 2011 – 752,7 mil. dolari SUA), iar cu ţările CSI - de 453,7 mil. dolari SUA (în ianuarie-august 2011 – 491,3 mil. dolari SUA).

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi în ianuarie-august 2012 a fost de 41,5% faţă de 42,4% în  perioada corespunzătoare din anul 2011.

În structura deficitului predomină resursele energetice şi bunurile pentru aprovizionarea industriei: produsele minerale 39,1%, produse chimice 15,4%, maşinile şi aparatele, echipamentele electrice şi părţi ale acestora 15,4%, precum şi mijloace şi materiale de transport 7,6%.

Analiza efectuată de Ministerul Economiei motivează stagnarea exporturilor atestată prin reducerea cu circa 22% a volumului producției agricole din cauza secetei. Pe același fondal, este atestată și o scădere drastică a producției vegetale, cu circa 33%, fapt ce a condiționat  practic eliminarea cerealelor și a zahărului din structura exporturilor.

Totodată, criza din țările UE  a redus numărul contractelor de procesare în domeniul textil precum și a influențat negativ cererea pentru producția textilă din Republica Moldova. Toate acestea, fiind completate și de scăderea numărului de operațiuni import-export în Zonele Economice Libere, datorită înăspririi măsurilor administrative aplicate.

”În situația creată Ministerul Economiei a propus un șir de schimbări normative menite să impulsioneze exporturile. Printre aceste sunt inițiativele de reducere a barierelor comerciale și necomerciale din calea comerțului din țară și țările partenere, simplificarea procedurilor vamale și de certificare a produselor și scutirea de plată a taxei vamale și TVA la materia primă importată,  utilizată la fabricarea mărfurilor pentru export. Acest din urmă proiect sperăm sa fie aprobat de către legislativ și executiv până la finele anului curent”, a declarat Octavian Calmâc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus