Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.10.2012

Valeriu Lazăr va participa la Forumul UE-Moldova ce se va desfăşura săptămâna viitoare la Berlin

Valeriu Lazăr va participa la Forumul UE-Moldova ce se va desfăşura săptămâna viitoare la Berlin

În perioada 22-23 octombrie curent, Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va participa la Forumul UE-Moldova, organizat la Berlin de către Institutul de studii estice din Polonia în parteneriat cu Forumul Moldo-German şi Asociaţia de politică externă din Republica Moldova.

Forumul din acest an va aduna lideri politici şi experţi din Germania, România, Polonia, Rusia, Ucraina şi Moldova. În cadrul evenimentului vor fi puse în dezbatere teme ce ţin de relaţiile UE-Republica Moldova din perspectiva asocierii politice şi integrării economice, politicile externe şi de securitate în Europa de Est, relaţiile economice şi mediul de afaceri, procesul de reformare a sistemului de justiţie şi afaceri interne şi rolul societăţii civile şi al administraţiei publice locale în promovarea reformelor, soluţionarea conflictelor şi integrarea europeană.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăt va ţine un discurs şi va răspunde întrebărilor participanţilor în cadrul panelului cu titlul „Relaţiile economice şi mediul de afaceri”, la care va participa şi omologul său ucrainean Petro Poroşenco.

La eveniment va participa şi Comisarul European pentru extindere şi politică de vecinătate, Stefan Fule, Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Germaniei, Emily Haber, secretarul de stat pentru afaceri europene în Ministerul de Externe din Polonia, Piotr Serafin, etc.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr va avea şi o întrevedere bilaterală cu Secretarul de Stat din cadrul Ministerului federal al Economiei şi Tehnologiei din Germania, urmând a fi puse în discuţie subiecte ce ţin de cooperarea economică bilaterală, în particular de interesul Moldovei de a stimula delocalizarea companiilor germane pe teritoriul său, dar şi colaborarea în domeniul educaţiei, în special preluarea modelului de învăţământ dual, implementat cu succes de Germania.

Organizatorii Forumului argumentează că Moldova este un exemplu de succes printre ţările ce participă la Politica de vecinătate a UE, Comisia Europeană apreciind îmbunătăţirea conformării la standardele democratice şi progresele în negocierea acordurilor bilaterale – de comerţ liber şi de liberalizare a regimului de vize. Cu toate acestea, provocarea principală rămâne implementarea reformelor structurale – în sistemul de justiţie, poliţienesc, de securitate şi în administraţia publică, precum şi combaterea corupţiei şi accelerarea procesului de privatizare, informează Serviciul de presă al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus