Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-10-19/companiile-de-constructzii-ce-nu-vor-inregistra-imobilele-la-oficiile-cadastrale-vor-fi-amendate-26933.html
Data: Oct 19, 2012 (14:00)

Companiile de construcţii ce nu vor înregistra imobilele la oficiile cadastrale vor fi amendate

Companiile de construcţii care nu vor înregistra imobilele la oficiile cadastrale, în termen de 15 zile de la autentificare, riscă amenzi de la 350 la 500 de unităţi convenţionale - 10 mii de lei (circa 600 de euro). Totodată, managerii firmelor vor fi sancţionaţi cu pînă la 250 u.c.

Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat, ieri, de Cabinetul de Miniştri.

Potrivit autorilor proiectului, acest fapt va servi drept garant pentru persoanele care doresc să cumpere o locuinţă într-un bloc locativ nefinisat, astfel încît din moment ce contractul de investiţii în construcţie este înregistrat la oficiul cadastral teritorial, spaţiul locativ nu poate fi înstrăinat altei persoane.

În acelaşi timp, modificările legislative vor preveni cazurile în care companiile de construcţii nu-şi vor onora obligaţiile, precum şi vor fi sancţionate persoanele nemijlocit implicate în scheme frauduloase de sustragere a mijloacelor băneşti investite de către cetăţeni. Ca rezultat, vor fi protejate interesele investitorilor, precum şi vor spori încasările de impozite la bugetul public naţional.

Potrivit Inspecţiei de Stat în Construcţii, în prezent, pe întreg teritoriul ţării sînt sistate lucrările de construcţie la 246 de blocuri locative.

Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei a intentat 57 de cauze penale în privinţa antreprenorilor implicaţi în scheme de sustragere a banilor destinaţi construcţiilor de locuinţe, fiind prejudiciaţi circa 160 de investitori, scrie Moldpres.