Trimite e-mail | Printeaza
Politic
18.10.2012

Vitalie Marinuţa s-a întîlnit cu consilierul ministrului Apărării al Rusiei, Valerii Evnevici

Vitalie Marinuţa s-a întîlnit cu consilierul ministrului Apărării al Rusiei, Valerii Evnevici

La solicitarea autorităţilor militare ruse, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, a avut astăzi o întrevedere de lucru cu consilierul ministrului Apărării al Federaţiei Ruse, general-colonelul Valerii Evnevici, aflat într-o vizită de inspectare a contingentului trupelor ruse, dislocat temporar în raioanele de est ale Republicii Moldova.

În cadrul întrevederii, Vitalie Marinuţa şi-a exprimat îngrijorarea ministerului moldovean al Apărării vizavi de ultimele evenimente, desfăşurate în cadrul contingentului de pacificatori ruşi, în special, militarizarea acestuia prin introducerea unor noi unităţi de tehnică şi armament, care nu sînt specifice trupelor implicate la organizarea şi desfăşurarea acestei operaţiuni de menţinere a păcii.

Generalul Evnevici l-a informat pe ministrul moldovean al Apărării despre scopul vizitei sale în R. Moldova, precum şi despre procesele desfăşurate de autorităţile militare ruse în cadrul forţelor sale, dislocate temporar în raioanele de est ale ţării noastre. Oficialul rus a declarat că armamentul greu de infanterie a fost scos de la depozite şi introdus în Zona de securitate din incompetenţa unor factori de decizie din conducerea trupelor ruse, aflate temporar în raioanele de est ale Republicii Moldova. Reprezentantul ministerului Apărării al Federaţiei Ruse a dat asigurări că în viitor, despre toate modificările sau deplasările de tehnică şi armament autorităţile moldoveneşti vor fi informate din timp, inclusiv fiind invitate la faţa locului.

Generalul Evnevici l-a mai informat pe Vitalie Marinuţa că a fost numit responsabil de soluţionarea problemelor militare a grupului operativ rus, inclusiv de planificarea şi evacuarea unor bunuri materiale din dotarea acestuia, inclusiv a celor 8 elicoptere, aflate pe aerodromul din Tiraspol. Cu această ocazie, oficialul rus a comunicat că în 2 — 3 zile vor fi finisate lucrările de reparaţie şi recondiţionare a pistei aeroportului militar de la Tiraspol. Potrivit lui Evnevici, reparaţia este necesară pentru evacuarea helicopterelor şi altor bunuri materiale din dotarea contingentului rus pe calea aerului, aflat temporar pe teritoriul R. Moldova.

În această ordine de idei, ministrul moldovean al Apărării a accentuat că toate schimbările respective, inclusiv punerea în acţiune a aeroportului de la Tiraspol, pot fi făcute doar cu acordul şi sub controlul autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova. Vitalie Marinuţa a accentuat că în contextul reglementării diferendului transnistrean, conducerea Republicii Moldova depune toate eforturile pentru diminuarea factorului militar în zona respectivă, precum şi crearea unui climat de încredere şi transparenţă între părţile participante la misiunea de pacificare. În opinia ministrului, modificarea sau introducerea unor sisteme de armament sau tehnică în Zona de securitate fără înştiinţarea şi acordul uneia dintre părţi nu poate ridica nivelul credibilităţii dintre participanţii la reglementarea paşnică a conflictului.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, în cadrul întrevederii, ministrul Apărării Vitalie Marinuţa a propus părţii ruse să finiseze realizarea etapei a doua a protocolului nr. 486 din 27 mai 2003, care stipulează retragerea din Zona de securitate a tehnicii blindate, prevedere nerealizată pînă în prezent doar de partea rusă. Concomitent, părţii ruse i s-a mai propus spre examinare iniţiativa de a scoate din dotarea tuturor contingentelor de pacificatori şi evacuarea din Zona de securitate a armamentului de infanterie de calibru mare, precum şi a armelor antitanc. Vitalie Marinuţa a mai lansat şi invitaţia pentru delegaţia ministerului Apărării al Federaţiei Ruse de a vizita Centrul de instruire Bulboaca.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus