Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.10.2012

Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice a aceptat derogarea în timp pentru art. 9 din Pachetul energetic 3

Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice a aceptat derogarea în timp pentru art. 9 din Pachetul energetic 3

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei a participat la 18 octombrie curent la cea de-a zecea Reuniune a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, ce a avut loc la Budva (Montenegro).
 
La reuniune, la care a participat şi Comisarul european pentru energie, Ghunter Oetinger, a fost prezentat un raport al secretariatului Comunităţii Energetice privind implementarea Pachetelor energetice 2 şi 3. În cadrul raportului au fost apreciate pozitiv progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea Tratatului comunităţii energetice.
 
În cadrul examinării raportului de implementare a Tratatului Comunitatii Energetice, Republica Moldova a solicitat suport din partea Părţilor Contractante şi a Comisiei Europene pentru aprobarea Deciziei Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice referitor la derogări în timp pentru transpunerea şi implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale. Derogarea vizează articolul 9 al Directivei, ce prevede separarea activităţilor de transport de cele de furnizare și distribuţie a gazelor naturale. Termenul limită solicitat de transpunere și implementare a articolului 9 al Directivei date pentru Republica Moldova este anul 2020. Părțile contractante au susținut solicitarea oficială a Republicii Moldova, decizia respectivă a Consiliului Ministerial urmând a fi formalizată în timpul cel mai apropiat, conform procedurilor interne ale Comunității Energetice.
 
Totodată, Consiliul ministerial a decis crearea unui grup de lucru comun, format din experţi ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi Ucrainei în vederea facilitării implementării pachetului energetic III de către aceste ţări.
 
Potrivgit Ministerului Economiei, un subiect important în cadrul ședinței a vizat  aprobarea Strategiei energetice regionale. Obiectivele principale ale Strategiei vizează crearea pieţei energetice integrate competitive (conţine acţiuni legate de implementarea Pachetului 3 energetic, eliminarea barierelor legale, regulatorii şi instituţionale pe piața energiei regionale integrate, dezvoltarea proiectelor de infrastructură de interes comun, integrarea piețelor de energie a țărilor membre în piața energetică pan-europeană, etc.), atragerea investiţiilor în sectorul energetic (conţine acţiuni legate de reglementarea tarifelor, renovarea infrastructurii energetice, eliminarea barierelor regulatorii), asigurarea securităţii energetice durabile pentru consumatori (conţine acţiuni legate de securitate energetică, eficienţa energetică, sursele de energie regenerabilă, protecţia consumatorilor, protecţia mediului).
 
La reuniunea de nivel înalt, au fost discutate și alte chestiuni, printre care implementarea Directivei 2009/28/EC ce ține de energia regenerabilă și implementarea schemelor de suport pentru energia alternativă de către fiecare țară contractantă. Un loc special în cadrul discuțiilor la acest for a fost atribuit transpunerii și implementării Regulamentului 2008/1099/EC privind Statistica energetică şi Directivei 2008/92/EC referitor la procedura Comunităţii de perfecţionare a transparenţei preţurilor la gaz şi electricitate pentru consumatorii finali industriali. Fiecare Parte Contractantă, inclusiv Republica Moldova, urmează să implementeze prevederile documentelor respective până la 31 Decembrie 2013.

În cadrul şedinţei au fost anunţate priorităţile Comunităţii energetice pentru anul 2013, prezentate de ministrul energiei din Serbia, ţară care va exercita preşedinţia organizaţiei anul viitor. Printre priorităţile anunţate se regăseşte şi lansarea procesului de elaborare a Strategiei sociale a Comunităţii energetice şi implementarea Planului regional de acţiuni, care conţine paşii concreţi ce urmează a fi întreprinşi pentru integrarea pieţei energetice sud-est europene şi consolidarea securităţii energetice, cu accentul pe liniile de interconexiune în asigurarea cu gaze naturale. Delegaţia Republicii Moldova, de rând cu alte părţi contractante a Comunităţii energetice, a susţinut aceste priorităţi întrucât ele coincid cu priorităţile interne ale Moldovei.
 
Amintim că la 18 decembrie 2009, în cadrul celei de-a VII-a Reuniuni a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, care a avut loc la Zagreb, Croaţia, a fost aprobată aderarea Republicii Moldova la Comunitatea Energetică. La data de 06 octombrie 2011, în cadrul reuniunii a 9-a a Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice, care s-a desfăşurat la Chişinău, Republica Moldova a semnat decizia privind intenţia de implementare a Pachetului  Energetic 3, pentru piaţa gazelor naturale şi energiei electrice, cu luarea în calcul a specificului țării și caracteristicii pieței de energie a țării. Acest eveniment este foarte important pentru Republica Moldova şi reprezintă un nou pas spre alinierea normelor de funcţionare ale pieţei energetice la standardele UE şi integrarea în piaţa regională.
 
Comunitatea Energetică Europeană este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului pan-europene, ce ar include Uniunea Europeană și aceste țări.

cuvinte-cheie:

Comentarii (3)

 

Sus