Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.10.2012

Directorul General al Activităţilor Reglementate a corporaţiei Gas Natural Fenosa s-a arătat interesat de oportunităţile investiţionale în Moldova, în special pe zona de eficienţă energetică

Directorul General al Activităţilor  Reglementate a corporaţiei Gas Natural Fenosa s-a arătat interesat de oportunităţile investiţionale în Moldova, în special pe zona de eficienţă energetică

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întrevedere cu Directorul General al Activităţilor  Reglementate a corporaţiei Gas Natural Fenosa, Membru al Consiliului de Directori, Antoni Peris, aflat într-o vizită de documentare în Moldova.

Discuţiile s-au axat pe situaţia  din domeniul energetic în general şi colaborarea sectorială dintre compania Gas Natural Fenosa şi Ministerul Economiei în particular şi au vizat oportunităţile existente în domeniul energetic şi posibilitatea de valorificare a acestora de către companiile interesate. Acestea se referă atât la energia tradiţională, cât şi la sursele de energie renovabilă, pentru care companiile locale şi străine manifestă un interes sporit.

Antoni Peris s-a arătat satisfăcut de activitatea companiei de peste 10 ani în Republica Moldova, urmând ca Gas Natural Fenosa să se adapteze la regulile de joc în funcţie de decizia autorităţilor Republicii Moldova. Oficialul s-a arătat interesat de oportunităţile investiţionale în Moldova, în special pe zona de eficienţă energetică.

În contextul pregătirilor pentru liberalizarea pieţei energetice din Moldova dl. Antoni Peris a subliniat importanţa promovării unor politici de fidelitate pentru consumatorii de energie electrică, cum sunt cele privind eficienţa energetică, auditul energetic şi altele care să completeze gama de servicii prestate la cel mai înalt nivel.


Valeriu Lazăr a reiterat deschiderea autorităţilor pentru  investiţii în proiecte ce ar spori eficienţa economiei naţionale şi a dat asigurări că vectorul de integrare în piaţa energetică pan-europeană este ireversibil, însă viteza de transpunere a legislaţiei va fi adaptată. „Lucrurile trebuie mişcate în front. Nu poţi crea o piaţă atât timp, cât nu ai surse alternative de aprovizionare”, a declarat ministrul Economiei, precizând că diversificarea surselor ţine de o perspectivă medie de timp. Valeriu Lazăr a menţionat că procesul de preluare a experienţei ţărilor avansate este unul anevoios, pentru că schimbă regulile de joc pe piaţă, cadrul legal, modul de operare al companiilor şi al oamenilor.

„Suntem interesaţi în construcţia unor capacităţi de generare a energiei ce ar utiliza deşeurile, dar în Moldova există oportunităţi şi pe zona de generare clasică a energiei electrice, valorificând relaţiile tradiţionale cu furnizorii de gaze naturale, statutul de ţară de tranzit, capacităţile existente şi liniile de interconexiune ce pot fi exploatate şi extinse, precum şi deficitul de energie electrică din ţările balcanice. În Strategia energetică până în anul 2030, ne-am propus un obiectiv ambiţios – ca Moldova să redevină un jucător activ pe piaţa energetică regională”, a declarat Valeriu Lazăr.

Gas Natural Fenosa este o companie multinaţională, lider în sectorul gazului şi electricităţii în Spania, care dispune de toate tipurile de generare şi distribuţie a energiei tradiţionale, inclusiv energia nucleară, ciclul combinat, cărbune, energie renovabilă: eoliană, solară, termo-solară. Are acces direct la resursele de energie: extragere gaz, cărbune şi întreg lanţul de transportare, producere, transformare până la produsul final. Fuziunea Gas Natural şi Union Fenosa avut loc în anul 2009.

cuvinte-cheie: Antoni | Peris | gas | Natural | Fenosa

Comentarii (0)

 

Related news

Sus