Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.10.2012

Valeriu Lazăr va solicita Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice amânarea până în anul 2020 a implementării pachetului energetic 3

Valeriu Lazăr va solicita Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice amânarea până în anul 2020 a implementării pachetului energetic 3

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, va participa în perioada 17-18 octombrie curent la cea de-a zecea Reuniune a Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice, ce se va desfăşura la Budva (Montenegro).

Principala chestiune  pentru Republica Moldova, discutată în cadrul Consiliului Ministerial al Comunităţii energetice,  vizează implementarea Pachetului Energetic 3 în Republica Moldova,  în special domeniul ce ţine de piaţa gazelor naturale. Republica Moldova va solicita suport din partea Părţilor Contractante şi Comisiei Europene pentru aprobarea Deciziei Consiliului Ministerial al Comunităţii Energetice referitor la derogări în timp pentru transpunerea şi implementarea Directivei 2009/73/EC pentru sectorul de gaze naturale. Derogarea va viza articolul 9 al Directivei, ce prevede separarea activităţilor de transport de cea de furnizare și distribuţie a gazelor naturale. Termenul limită solicitat de transpunere și implementare a articolului 9 al Directivei date pentru Republica Moldova este 2020.

Potrivit Ministerului Economiei, Comunitatea Energetică Europeană este o asociație a statelor Uniunii Europene și din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe pan-europene a electricității și gazului ce ar include UE și aceste țări. A fost înființată prin semnarea tratatului de la Atena pe data de 25 octombrie 2005. Pe lângă statele membre UE, din Comunitatea Energetică Europeană mai fac parte țările din Balcani — Albania, Bosnia, Croația, Macedonia, Muntenegru și Serbia, precum și Misiunea de Administrație Interimară a ONU în Kosovo, în 2009 la aceasta aderând Republica Moldova şi Ucraina.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus