Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2012

România îşi propune să înceapă lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în luna februarie 2013 şi să fie finalizate în noiembrie

România îşi propune să înceapă lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în luna februarie 2013 şi să fie finalizate în noiembrie

România îşi propune să înceapă lucrările pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni în luna februarie 2013 şi să fie finalizate în noiembrie, a declarat luni, la Chişinău, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a României, Gheorghe Duţu, în cadrul unei întrevederi cu premierul Republicii Moldova, Vlad Filat.

În cadrul întrevederii au fost abordate mai multe subiecte de pe agenda bilaterală dintre cele două state din domeniul energetic printre care și construcția gazoductului Ungheni-Iași. Gheorghe Duțu i-a prezentat Premierului Vlad Filat graficul elaborat de partea română pentru realizarea lucrărilor pe teritoriul său.

„Noi ne propunem ca executarea lucrărilor să înceapă în luna februarie și să fie finalizată pînă în luna noiembrie a anului viitor. Planificăm ca, în aproximativ 30 de zile, să anunțăm licitația pentru a selecta executorul, iar o perioadă de șapte luni de zile este suficientă pentru realizarea lucrărilor", a spus Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale a României. 

Premierul a precizat că Republica Moldova a realizat deja etapele necesare în conformitate cu angajamentele din Declarația comună în domeniul energetic din 17 iulie 2012. Vlad Filat a spus că au fost elaborate documentele tehnice necesare pentru realizarea proiectului, a fost selectat traseul pentru construcția gazoductului pe teritoriul țării noastre și a fost realizată procedura de achiziție a terenurilor.

„Au fost făcuți pași concreți pînă acum și trebuie să începem cît mai curînd realizarea lucrărilor de construcție a gazoductului. Pentru noi este foarte important acest proiect", a spus Vlad Filat.

La întrevedere a mai participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, Marius Lazurca, potrivit unui comunicat al guvernului.

Proiectul prevede construcţia a 31 km de conductă pe teritoriul României şi 9 km pe teritoriul Republicii Moldova, plus traversarea râului Prut. Costul estimativ al proiectului este de 19 milioane de euro, o parte din cheltuieli urmând a fi acoperite din fonduri europene.

 

cuvinte-cheie: gazoductul | Iaşi-Ungheni

Comentarii (0)

 

Related news

Sus