Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2012

Consiliul Europei urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova

Consiliul Europei urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) pentru Republica Moldova.

Oficialii au discutat despre progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene, respectarea drepturilor omului, stabilitatea economică şi procesul de negocieri în vederea soluţionării conflictului transnistrean.

Piotr Wach, raportor APCE, membru al grupului Partidului Popular European, a menţionat că Consiliul Europei urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova. El a salutat activităţile de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Prim-ministrul Vlad Filat a menţionat că Guvernul Republicii Moldova întreprinde un şir de măsuri care au drept scop să reformeze sistemul judiciar şi cel educaţional.

În context, Premierul a menţionat că pentru a implementa Strategia de Reformare a Justiţiei, proiectul de buget pentru anul 2013, aprobat de Guvern, prevede fonduri cu 55% mai mari.

 „Va fi cel mai mare buget pe care l-a avut vreodată sistemul judecătoresc din Republica Moldova, dar nu mai mare decît cel al sistemului educaţional. Fără investiţii în educaţie nu putem avea aceiaşi judecători sau procurori bine instruiţi şi corecţi”, a spus Vlad filat.

Premierul a menţionat că Guvernul Republicii Moldova îşi urmează consecvent agenda care prevede integrarea în Uniunea Europeană.

„Scopul nostru este să obţinem cît mai curînd semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, să avem un regim liberalizat de vize şi un comerţ liber şi comprehensiv cu Uniunea Europeană”, a reiterat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că Republica Moldova îşi doreşte încheierea monitorizării ţării noastre de către Consiliul Europei şi trecerea la etapa de post-monitorizare. Premierul a exprimat recunoştinţă pentru susţinerea acordată Republicii Moldova de către Consiliul Europei, inclusiv prin intermediul Programelor Comune ale Consiliul Europei şi Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus