Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2012

La Milano, a fost semnat un contract de investiţii de 15 mln euro în ZEL Bălţi

La Milano, a fost semnat un contract de investiţii de 15 mln euro în ZEL Bălţi

În cadrul Forumului oamenilor de afaceri moldo-italian, care s-a desfăşurat, joi, 11 octombrie, la Milano, a fost semnat un contract de investiţii de de 15 mln. euro în Zona Economică Liberă Bălţi.

În cadrul Forumului oamenilor de afaceri moldo-italian, directorul Zonei Economice Libere Bălţi, Marin Ciobanu, a semnat un contract de investiţii cu compania italiană Taddei Engineering, care prevede construcţia la Bălţi a unei fabrici de producţie a prefabricatelor de ciment şi de structuri metalice, valoarea investiţiei fiind de 15 milioane de euro.

Companiile italiene au manifestat un interes sporit pentru piaţa energetică din Republica Moldova, în special pentru promovarea tehnologiilor de eficienţă energetică şi sursele de energie regenerabilă, dar şi pentru produsele agricole şi industria textilelor, materialelor de construcţie, asamblare a componentelor electrice, colectarea şi utilizarea biomasei etc. Printre companiile moldoveneşti ce au participat la Forum se numără Orhei-Vit, Agro Riwsling, AMG Kernel Holding, Interagroinvest, FPC Codru ST, Agrimec, Ermo Group, FPC Vicam, Premiera Dona, Introscop, Vilora VS, reprezentanţi ai Zonelor Economice Libere din Ungheni şi Bălţi, parcurile industriale Tracom şi Răut etc.

Directorul executiv al Organizaţiei pentru Promovarea Exporturilor şi Atragerea Investiţiilor, MIEPO, Denis Jelimalai, organizatorul Forumului, a făcut o prezentare a regimului investiţional în Moldova şi a oportunităţilor de afaceri. Administratorii Zonelor Economice Libere Ungheni şi Bălţi au prezentat avantajele concrete ale Zonelor libere, disponibilităţile de terenuri greenfield, infrastructuri şi utilităţi, a platformelor industriale existente, ce pot fi utilizate în lansarea noilor producţii, precum şi regimul vamal şi fiscal aplicabil în ZEL-uri. Avantajele comparative ale Parcurilor industriale au fost prezentate de către directorii PI Tracom şi Răut.

Forumul a prevăzut şi o componentă B2B, în care companiile moldoveneşti au propus partenerilor italieni proiecte de dezvoltare a unor noi produceri în zona industriei constructoare de maşini, asamblări electrice, automotive, industria uşoară, agricultură, inclusiv export de seminţe hibrizi de porumb, produse cerealiere şi uleiuri tehnice, etc.

Oamenii de afaceri moldoveni au avut ocazia să viziteze companiile italiene „STAR”, producător  important de produse alimentare, care în 2007 a fuzionat cu „Galina Blanca”, şi compania „Sorgenia”, cel mai mare operator privat pe piaţa energiei electrice şi gazului natural din Italia, cu o cifră de afaceri de peste 2,1 mlrd euro în anul 2011, şi care deserveşte peste jumătate de milion de clienţi.

Potrivit Ministerului Economiei, în Republica Moldova sunt înregistrate 512 companii cu capital italian, volumul investiţiilor italiene ridicându-se la 120 de milioane de euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus