Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.10.2012

Un Forum de afaceri moldo-rus se va desfăşura la 14-15 noiembrie la Chişinău

Un Forum de afaceri moldo-rus se va desfăşura la 14-15 noiembrie la Chişinău

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai mai multor agenţi economici din Republica Moldova, inclusiv din partea stângă a Nistrului, care exportă producţia în Federaţia Rusă sau au parteneri de afaceri sau investiţionali în această ţară. La întrevedere a participat şi Ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinău, Farit Muhametşin.

Întrevederea a fost organizată în vederea pregătirii Forumului de afaceri moldo-rus, pe marginea reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de cooperare comercial-economică, evenimente ce se vor desfăşura la Chişinău în perioada 14-16 noiembrie a.c.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, care este şi co-preşedinte al Comisiei mixte, a salutat interesul oamenilor de afaceri pentru forumul organizat şi a făcut o trecere în revistă a domeniilor prioritare propuse spre cooperare. Ministrul Economiei a menţionat că un for atât de reprezentativ nu a fost organizat de mai mulţi ani. Concepţia evenimentului prevede desfăşurarea a trei mese rotunde, la nivel de experţi, care se vor axa pe cadrul Parteneriatele Public-Private şi dezvoltarea regională, investiţii şi, respectiv, comerţ, cu participarea atât a oficialităţilor, cât şi a oamenilor de afaceri. Grupurile de lucru vor sintetiza propunerile oamenilor de afaceri şi vor formula recomandări concrete membrilor Comisiei mixte.

Ministerul Economiei va facilita participanţilor la for vizitarea oricăror obiecte investiţionale, fie a platformelor industriale cum sunt Zonele Economice Libere şi Parcurile Industriale, fie a întreprinderilor ce vor fi scoase în curând la privatizare. Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a inivitat agenţii economici ruşi să investească în Republica Moldova, subliniind că legislaţia Moldovei prevede un tratament egal faţă de toţi investitorii, atât străini, cât şi locali, iar orice privatizare se va face prin cele mai transparente instrumente.

Pe lângă oportunităţile investiţionale, în cadrul întrevederii de astăzi au fost puse în discuţie şi problemele cu care se confruntă exportatorii moldoveni pe piaţa Federaţiei Ruse, dar şi agenţii economici din stânga Nistrului. Aceştea au invocat diferenţe în procedurile vamale, asigurarea certificării produselor, asigurarea condiţiilor legale de activitate pentru companiile din stânga Nistrului şi informarea lor privind diverse evenimente organizate de către autorităţile de la Chişinău.

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr a îndemnat, la rândul său, agenţii economici, în special pe cei din regiunea transnistreană, să se implice mai activ în negocierea Acordului privind crearea Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană, pentru a-şi promova interesele şi a cunoaşte noile reguli ce vor fi aplicate odată cu intrarea în vigoare a Acordului. „Sunt condiţii care deschid Republicii Moldova accesul pe o piaţă imensă, însă care obligă Guvernul de la Chişinău să asigure funcţionarea unor reguli identice pe întregul teritoriu al ţării”, a declarat Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, businessmenii şi oficialii ruşi s-au arătat interesaţi de Portul internaţional liber Giurgiuleşti, în amplasarea unor producţii industriale în Zonele Economice Libere, de oportunităţile investiţionale în sectorul energetic, agricultură etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus