Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.10.2012

Declaraţie comună a lui Igor Dodon şi Vladimir Ţurcan

De cîţiva ani, balanţa puterii în Republica Moldova s-a înclinat în dreapta spectrului politic. Însă venirea la putere a celor trei partide de orientare liberal-democrată, din AIE, a avut drept consecinţă înrăutăţirea vieţii socio-politice şi economice a ţării. Nu doar adepţii AIE, dar chiar şi oponenţii acestei alianţe politice nu s-au aşteptat că guvernarea liberal-democrată va fi atît de ineficientă şi totodată atât de cinică. Mult promisa schimbare în bine nu s-a produs.

Astăzi este clar că nici revenirea la situaţia politică din deceniul trecut nu mai este posibilă, nici existenţa actualei puteri nu va fi de durată. La fel de clar este că balanţa puterii politice se va înclina inevitabil spre stînga. Populaţia ţării tot mai mult demonstrează preferinţe geopolitice, economice şi sociale de stînga. Aceasta o arată practic toate sondajele recente.
Stînga politică trebuie să fie gata să prezinte o ofertă politică destoinică, pentru a prelua puterea la următoarele alegeri parlamentare. Aici însă există probleme.

PCRM nu mai este cel de altădată. Practic toţi profesioniştii şi majoritatea oamenilor moderaţi au plecat din PCRM. Acolo conducerea a fost monopolizată de extremişti şi de un lider obosit, care nu-şi mai poate controla vorbele şi acţiunile. Nu credem ca PCRM mai poate fi lecuit. Acest partid se va destrăma şi se va transforma într-o stafie politică. Lui îi aparţine trecutul, nu viitorul.

Alte partide pe stînga sunt abia în creştere. În acest context, noi considerăm de datoria noastră ca politicieni şi foşti demnitari de stat să contribuim la consolidarea forţelor de stînga în Republica Moldova. Noi am urmărit foarte atent în ultima perioadă evoluţia forţelor politice de stînga, declaraţiile lor, gradul lor de maturitate politică şi am luat decizia comună de a ne uni forţele. Astfel:
Echipa Partidului „Moldova Unită”, condus de Vladimir Ţurcan, se alătură echipei  Partidului Socialiştilor, condus de Igor Dodon, care are toate şansele să reprezinte în viitorul apropiat cea mai influentă forţă politică de stînga.

Convingerea noastră este că procesul de consolidare a forţelor de stînga trebuie să se producă în jurul unui partid de perspectivă, cu un lider energic, cu o echipă profesionită. Suntem siguri că exemplul oferit astăzi va fi urmat şi de alţi foşti demnitari şi tehnocraţi.

Pe spectrul de stînga a început procesul de restructurare politică. Şi acest proces se va încununa cu apariţia unei stângi politice moderne, care va accede la o guvernare de durată.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus