Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.10.2012

În luna noiembrie va fi prezentat la Bruxelles un prim raport despre faza de implementare a condiţionalităţilor Dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană, - Vlad Filat

În luna noiembrie va fi prezentat la Bruxelles un prim raport despre faza de implementare a condiţionalităţilor Dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană, - Vlad Filat

Prim-ministrul Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană. În debutul şedinţei, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă a prezentat un raport în privinţa celor mai recente evoluţii ale dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană.  Membrii Comisiei au discutat, de asemenea, despre nivelul de realizare a angajamentelor privind liberalizarea regimului de vize şi au stabilit priorităţile pentru perioada imediat următoare, informează Serviciul de presă al Guvernului.

Astfel, potrivit viceprim-ministrului Iurie Leancă, la etapa actuală, intensitatea  relaţiei dintre Chişinău şi instituţiile europene este impunătoare, acest fapt fiind demonstrat inclusiv prin intermediul vizitelor ale înalţilor oficiali europeni la Chişinău.

„Doar în perioada august - septembrie Republica Moldova a fost vizitată de către Cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva, vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Wilhelm Molterer, iar şirul poate continua cu înalţi oficiali europeni, responsabili de monitorizarea Republicii Moldova pe parcursul său european”, a mai menţionat Iurie Leancă.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a dat asigurări că agenda integrării europene a Republicii Moldova va fi la fel de încărcată pînă la sfîrşitul anului curent.

„În următoarea perioadă, la invitaţia Prim-ministrului Vlad Filat, la Chişinău este aşteptat comisarul european pentru sănătate şi politica consumatorului, John Dali. De asemenea, este preconizată vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso”, a subliniat Iurie Leancă.

Tot în toamna anului curent, potrivit viceprim-ministrului, Chişinăul va semna un Acord de Cooperare cu Uniunea Europeană în domeniul securităţii şi apărării.

Prim-ministrul Vlad Filat a dispus instituţiilor responsabile să colaboreze mai strîns în vederea racordării actelor legislative şi normative la cerinţele europene, astfel încît Republica Moldova să fie pregătită să întîmpine misiunea de evaluare a Uniunii Europene.

„În luna noiembrie, vom prezenta la Bruxelles un prim raport despre faza de implementare a condiţionalităţilor Dialogului Republica Moldova – Uniunea Europeană, iar în baza acestuia, în lunile de iarnă, vom aştepta la Chişinău misiunile de evaluare. Urmează ca, în baza misiunii de evaluare, Comisia Europeană să întocmească o eventuală recomandare a ţărilor – membre privind ulterioara abolire a regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova”, a subliniat Prim-ministrul.

Tot în cadrul acestei şedinţe, Vlad Filat a dat indicaţii membrilor Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană să se ghideze în activitatea sa inclusiv de termenele prevăzute în Foaia de parcurs a Parteneriatului Estic, astfel încît către următorul Summit al Parteneriatului Estic, care se va desfăşura în 2013 la Vilnius, Republica Moldova să obţină noi rezultate.

De asemenea, Premierul a cerut organelor abilitate să se pregătească pentru vizita Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso la Chişinău şi să elaboreze o strategie de apropiere a relaţiilor de colaborare cu acele state membre ale Uniunii Europene cu care s-a dialogat mai puţin.

„Este important ca liderii statelor de care depinde integrarea europeană a ţării noastre să îşi formeze o opinie proprie în privinţa Republicii Moldova”, a mai declarat Prim-ministrul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus