Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.10.2012

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser

Eugen Carpov a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA la Chişinău, William H. Moser

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, a avut pe 3 octombrie o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William H. Moser.

În cadrul întrevederii, o temă aparte a fost dedicată situaţiei sistemului bancar din regiunea transnistreană. În context, ambasadorul american a reiterat poziţia privind necesitatea conformării cu normele şi standardele internaţionale în domeniul prevenirii şi combaterii spălării banilor şi finanţării terorismului. Oficialii au evidenţiat necesitatea respectării de către toate instituţiile bancare din regiune a principiilor stabilite de organizaţiile internaţionale şi recomandărilor din partea UE sau SUA cu privire la reglementarea activităţii bancare şi supravegherea operaţiunilor interbancare de către Banca Naţională.

Oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea ultimelor evoluţii în dosarul transnistrean şi perspectivele procesului de reglementare, în particular, cu privire la progresul înregistrat în cadrul negocierilor în formatul "5+2". Printre alte subiecte abordate în cadrul discuţiei s-au regăsit şi aspecte ce ţin de promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului, dialogul direct Chişinău-Tiraspol, activitatea grupurilor de lucru sectoriale, precum şi recentele iniţiative ale Chişinăului ce ţin de asigurarea libertăţii circulaţiei persoanelor şi mărfurilor.

O atenţie specială a fost acordată cooperării între cele două maluri pe domeniul respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. În acest sens, Viceprim-ministrul, a reiterat ideea instituirii unei platforme comune de monitorizare şi promovare a drepturilor omului în regiune.

Totodată, a fost salutată iniţiativa partenerilor internaţionali din procesul de negocieri cu privire la crearea unui for al reprezentanţilor societăţii civile şi mass-media de la Chişinău şi Tiraspol, care ar putea da un impuls suplimentar procesului de dezvoltare a societăţii civile pe malul stâng al Nistrului şi ar ridica nivelul de interacţiune pe domeniile de interes comun.

La final, Eugen Carpov i-a mulţumit ambasadorului american pentru ajutorul substanţial acordat de Statele Unite în procesul de reintegrare a Republicii Moldova, accentuând necesitatea aprofundării relaţiilor de cooperare între toţi participanţii formatului "5+2". La rândul său, William Moser, a dat asigurări că ţara sa va continua să susţină plenar eforturile autorităţilor naţionale în procesul de reintegrare teritorială a Republicii Moldova, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus