Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2012

Președintele Comisiei de la Veneția a atras atenția asupra necesității revizuirii Constituției Republicii Moldova

Președintele Comisiei de la Veneția a atras atenția asupra necesității revizuirii Constituției Republicii Moldova

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut o întrevedere la sediul Consiliului Europei de la Strasbourg cu președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, cu care a discutat despre reformele legislative din Republica Moldova și despre perspectiva modificării Constituției Republicii Moldova.

Gianni Buquicchio a atras atenția asupra necesității revizuirii Constituției Republicii Moldova, în corespundere cu noile cerințe ale timpurilor, mai ales în ceea ce privește procedura de alegere a președintelui. Președintele Comisiei de la Veneția a notat că forțele politice de la Chișinău sunt cele care trebuie să aleagă momentul propice pentru actualizarea Constituției și a îndemnat toate aceste forțe să coopereze pentru modificarea Legii Supreme. Gianni Buquicchio a specificat că pentru Republica Moldova este important să depășească actuala stare de conflictualitate între partidele politice, pentru a fi îmbunătățită situația legislativă și constituțională și ca aceasta să atragă după sine îmbunătățirea climatului economic din Republica Moldova.

Președintele Timofti și-a exprimat speranța, la rândul său, că forțele politice din Parlamentul de la Chișinău vor ști să colaboreze într-o manieră constructivă pentru alcătuirea unui nou text al Constituției. Șeful statului l-a asigurat pe Gianni Buquicchio că va folosi toate cunoștințele și prerogativele sale pentru a impulsiona procesul de pregătire a unei noi Constituții.

Cei doi interlocutori au discutat și despre decizia Parlamentului de la Chișinău de a interzice simbolurile comuniste, secera și ciocanul. Gianni Buquicchio a fost de părere că simbolurile comuniste nu pot fi comparate cu cele fasciste.

În replică, președintele Timofti a afirmat că nu vede nicio deosebire între lagărele de concentrare fasciste și închisorile din Gulagul comunist sovietic, în care, de asemenea, au murit milioane de oameni nevinovați, și a stăruit asupra justeței deciziei Parlamentului de a interzice simbolurile comuniste în Republica Moldova, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii. Moldova

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus