Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2012

IDIS „Viitorul”: Noile prevederi introduse în Codul Fiscal sunt imperfecte, conțin multe confuzii şi lasă loc de interpretări duble

IDIS „Viitorul”: Noile prevederi introduse în Codul Fiscal sunt imperfecte, conțin multe confuzii şi lasă loc de interpretări duble

Noile modificări ale legislaţiei fiscale vor provoca prejudicii financiare populaţiei şi statului, este de părere expertul economic al IDIS Viitorul, Gheorghe Costandachi. Autorul şi-a argumentat poziţia într-un Policy Brief cu acelaşi generic, făcut public miercuri, 3 octombrie în incinta IDIS „Viitorul”.

Prezentarea lucrării are loc în contextul implementării noilor modificări aduse la Codul Fiscal începând cu 01 ianuarie 2012. În lucrarea „Noile modificări ale legislaţiei fiscale vor provoca probleme financiare populaţiei şi statului”, expertul analizează premisele evaziunii fiscale şi enumără o serie de lacune ale modificărilor operate la Codul Fiscal. Totodată, autorul prezintă consecinţele ce pot surveni în urma introducerii modificărilor în Cod, precum şi o serie de recomandări pentru ca acestea să fie evitate.

Potrivit autorului, noile prevederi introduse în Codul Fiscal sunt imperfecte, conțin multe confuzii şi lasă loc de interpretări duble, multe dintre prevederi se contrazic şi contravin altor prevederi din alte capitole.

Una din prevederile ce necesită modificare este articolul care stipulează că în baza deciziei de judecată, inspectorului însoțit de polițist i se dă dreptul de a intra în locuința subiectului supus controlului. Însă nu se specifică cum se va intra în locuința supusă controlului în cazul în care contribuabilul nu se supune hotărârii de judecată şi nu deschide uşa.

 „Modificările introduse în Cod nu prevăd transparență şi claritate în procedura de selecție a subiecților estimării indirecte a veniturilor şi în genere nu prevede mecanismul de selectare a subiecților supuşi controlului fiscal”, este de părere Gheorghe Costandachi.

Totodată, expertul consideră că în următorii ani, R. Moldova se poate confrunta cu o criză valutară aprofundată cauzată de introducerea modificărilor în Codul Fiscal. În cazul aplicării depline a noilor prevederi, remitenţele se vor reduce mai mult de jumătate în anii ce urmează. Această situație, consideră autorul, va fi provocată, pe de o parte, de identificarea altor metode de transmitere a remitențelor, iar pe de alta, de ocolirea impozitării.

Descărcaţi aici varianta integrală a studiului:

http://viitorul.org/doc.php?l=ro&idc=294&id=4015&t=/STUDII-IDIS/Economie/Noile-modificari-ale-legislatiei-fiscale-vor-provoca-probleme-financiare-populatiei-si-statului

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus