Trimite e-mail | Printeaza
Externe
03.10.2012

Comisia Europeană lansează 12 direcţii de acţiune pentru întărirea pieţei unice

Comisia Europeană lansează 12 direcţii de acţiune pentru întărirea pieţei unice

Comisia Europeană (CE) a adoptat miercuri un plan de acţiune care ar urma să ducă în următoarele luni la propuneri concrete în 12 domenii, de la transport până la comerţ electronic, pentru creşterea integrării pieţei unice europene.

Propunerile date publicităţii miercuri de CE vizează deschiderea reţelelor de transport şi de energie, facilitarea mobilităţii cetăţenilor şi a reprezentanţilor companiilor în Europa, susţinerea economiei digitale şi întărirea protecţiei consumatorilor.

'Economia europeană nu se rezumă la asta, dar ea va fi mai eficientă dacă fundaţia va fi solidă, dacă nu este fracturată în 27, iar această fundaţie este piaţa unică', a declarat comisarul pentru piaţa internă, Michel Barnier, în cadrul conferinţei de presă în care a prezentat iniţiativa.

El a reamintit că s-ar putea găsi 'în interiorul pieţei unice, două până la patru puncte de creştere' suplimentare. 'Nu avem dreptul de a nu căuta această creştere', a subliniat comisarul european.

CE vrea să deschidă pieţele de servicii naţionale de transport feroviar de pasageri şi de transporturi maritime şi să accelereze realizarea 'cerului unic european', a cărui fragmentare 'costă companiile aeriene cinci miliarde de euro pe an', a precizat Michel Barnier. De asemenea, executivul european doreşte ca legislaţia UE să fie mai bine aplicată în domeniul energiei.

În plus, CE vizează dezvoltarea portalului Eures, o bază de date a joburilor disponibile în UE, introducerea unor prevederi în sensul mobilizării fondurilor pentru investiţii pe termen lung în favoarea întreprinderilor private şi a proiectelor de durată şi modernizarea procedurilor de insolvenţă pentru cazurile transfrontaliere.

În materie de economie digitală, CE vrea să încurajeze comerţul electronic, care nu reprezintă decât '6-7% din comerţul european', conform comisarului Barnier.

Identificarea de soluţii la o problemă care constituie cauza principală a lipsei investiţiilor în conexiuni de bandă largă de mare viteză, şi anume costurile de inginerie civilă, precum şi transformarea facturării electronice într-o procedură standard în cadrul achiziţiilor publice, măsură de economisire cu eficienţă dovedită, sunt ale două direcţii de acţiune avute în vedere de executivul UE.

În materie de consum, direcţiile vizate sunt ameliorarea regulilor relative la securitatea produselor şi facilitarea raportului consumatorilor cu băncile, prin măsuri care să garanteze accesul larg la conturile bancare, precum şi comisioane bancare transparente şi posibilitatea de a schimba cu uşurinţă contul bancar.

Acest ansamblu de măsuri, care sunt reunite în Actul pentru piaţa unică II, ar urma să se transforme în proiecte legislative până în primăvara anului 2013 şi în propuneri nelegislative până la finalul lui 2013, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus