Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2012

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în domeniul administrării fiscal-vamale

Ministerul Economiei a elaborat un proiect de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative în domeniul administrării fiscal-vamale

Proiectul propus spre dezbateri publice are drept scop îmbunătăţirea climatului investiţional în Republica Moldova şi promovarea exportului produselor moldoveneşti.

Proiectul de lege propus de Ministerul Economiei, prevede prelungirea termenului de plată a TVA/taxa vamală la anumite tipuri de materie primă, materialele, accesoriile şi articolele de completare importate, care se vor utiliza  la fabricarea în exclusivitate a mărfurilor pentru export.

Astfel, produsele finite urmează a fi scoase obligatoriu de pe teritoriul ţării în decurs de 6 luni de la data declarării importului valorilor materiale folosite la fabricarea acestora.  Această prevedere va spori considerabil exportul produselor moldoveneşti, precum şi va contribui la ridicarea competitivităţii bunurilor moldoveneşti exportate.

Totodată, autorii proiectului propun un şir de modificări ce vin să aducă claritate în sistemul fiscal-vamal. Una din acestea prevede procedura de restituire a taxei vamale, convenţional încasate de la agenţii economici ce nu dispuneau de certificatul de origine a mărfurilor importate din ţările cu care Republica Moldova are încheiate Acorduri de Comerţ Liber.
 
La momentul actual, legislaţia în vigoare prevede în cadrul regimului de import  aplicarea de scutiri de la plata drepturilor de import sau eşalonări a termenului de plată, la respectarea de către agent economic a anumitor condiţii, din care face parte şi prezentarea garanţiilor bancare, ceea ce presupune dezafectarea mijloacelor băneşti.

Pentru a consulta acest proiect de lege cu instituţiile de resort şi producătorii autohtoni, la Ministerul Economiei a fost organizată o şedinţă de lucru în cadrul căreia a fost discutat proiectul de modificare a unor acte legislative în vederea creării regimului special de administrare fiscal-vamală favorabil pentru proiectele investiţionale, în cadrul cărora se realizează importuri a valorilor materiale utilizate la producerea mărfurilor destinate ulterior  exportului.

Textul integral al Proiectului de lege poate fi văzut accesînd linkulhttp://particip.gov.md/proiectview.php?l=ro&idd=513

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus