Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2012

La Sofia a avut loc cea de a VI-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-bulgară de colaborare economică

La Sofia a avut loc cea de a VI-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-bulgară de colaborare economică

În perioada zilelor de 27-28 septembrie 2012, la Sofia (Bulgaria) a avut loc cea de a VI-a ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-bulgară de colaborare economică. Ședința a fost prezidată de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și viceministru Economiei, Energeticii și Turismului al Republicii Bulgaria, Ivo Marinov.

În cadrul ședinței au fost discutate subiecte ce țin de colaborarea comercial-economică, colaborarea în agricultură, energetică, turism, educație, etc. Viceministrul Economiei, Octavian  Calmâc a efectuat o descriere a situației economice din Republica Moldova precum și a schimbărilor legislative și normative din ultimii ani menite să asigure pregătirea economiei Republicii Moldova față de un regim liberalizat cu Uniunea Europeană.

În contextul discuțiilor purtate la subiectul schimburilor comerciale moldo-bulgare, Octavian Calmâc a specificat că ”deși Bulgaria face parte din topul primelor 20 de țări în comerțul extern al țării noastre, potențialul schimburilor comerciale este de parte de a fi realizat.  Sperăm  că racordarea treptată a bazei legislativ-normative a Republicii Moldova la cea a UE va majora numărul investitorilor bulgari în Republica Moldova”.

În acest context, partea moldava a venit cu inițiativa de a prezenta colegilor bulgari un șir de proiecte investiționale  din cadrul parcurilor industriale create în Republica Moldova ce ar putea fi atractive pentru agenții economici bulgari.

Ședința s-a finalizat cu semnarea unui protocol prin care Republica Moldova și Bulgaria au convenit să continue relațiile de colaborare în diverse domenii și să organizeze următoarea ședință a Comisiei în anul 2013,  la Chișinău.

Potrivit Ministerului Economiei, în ianuarie-iunie 2012, schimburile comerciale moldo-bulgare au constituit $47,8 mln. sau cu $4,7 mln. mai mult decât în perioada analogică a anului 2011.  În primele șase luni,  exportul produselor moldovenești în Bulgaria a înregistrat  suma de $16,1 mln. fiind în creștere cu $1,6 mln. iar importul a constituit $31,7 mln., crescând cu $3.2 mln.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus