Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-28/pozitia-biroului-pentru-reintegrare-fata-de-introducerea-in-regiunea-transnistreana-a-unor-noi-taxe--26652.html
Data: Sep 28, 2012 (15:25)

Pozitia Biroului pentru reintegrare fata de introducerea in regiunea transnistreana a unor noi taxe vamale speciale la marfurile provenite de pe malul drept al Nistrului

În legătură cu apariţia în mass-media a informaţiei privind introducerea în regiunea transnistreană a unor noi taxe vamale speciale la mărfurile provenite de pe malul drept al Nistrului, Biroul pentru reintegrare comunică următoarele.

În cadrul întrevederii din 26 septembrie сurent a Prim-ministrului Vladimir Filat cu liderul regiunii transnistrene Evgheni Şevciuc au fost discutate detaliat un şir de subiecte ce vizează modalităţile de realizare a mecanismelor de reluare deplină a traficului feroviar de mărfuri pe teritoriul regiunii transnistrene, de asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor, persoanelor şi seviciiilor, precum şi alte măsuri de consolidare a încrederii între cele două maluri ale Nistrului. S-a menţionat că doar avansând împreună pe calea realizării acestor obiective, vom reuşi să obţinem rezultate pozitive pentru soluţionarea problemelor existente.

Cu regret, în aceeaşi zi, la Tiraspol a fost emis un act, prin care mărfurile de pe malul drept urmează a fi supuse unor noi taxe speciale. În acest context, menţionăm că subiectul în cauză nu s-a regăsit pe agenda discuţiilor din 26 septembrie curent.

Considerăm că asemenea acţiuni unilaterale ale părţii transnistrene sunt contraproductive, vin în contradicţie cu înţelegerile convenite în cadrul dialogului constructiv stabilit, reprezintă, de fapt, un pas înapoi de la înţelegerile la care s-a ajuns în cadrul ultimelor întrevederi şi vor avea un impact negativ atât asupra situaţiei economice a populaţiei, cât şi a agenţilor economici de pe ambele maluri ale râului Nistru.