Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.09.2012

Mihai Godea: Solicitarea declaraţiilor cu privire la disponibilul mijloacelor băneşti - primul pas spre impozitarea indirectă a remitenţelor de peste hotare

Mihai Godea: Solicitarea declaraţiilor cu privire la disponibilul mijloacelor băneşti - primul pas spre impozitarea indirectă a remitenţelor de peste hotare

Partidul Acţiunea Democratică îşi asumă ca obiectiv major în această sesiune parlamentară să asigure respectarea drepturilor migranţilor moldoveni şi a rudelor rămase acasă a declarat Mihai Godea, preşedintele PAD în cadrul unui briefing de presă organizat astăzi la Parlament, informează un comunicat al PAD.

„Pentru acest obiectiv vom folosi toate pârghiile juridice şi politice care ne stau la îndemână.”, a subliniat liderul PAD care a avertizat că alianţa de la guvernare încearcă să ajungă şi la buzunarele cetăţenilor moldoveni aflaţi peste hotare.

Mihai Godea, a criticat dur politica Guvernului de aplicare a mecanismului de impozitare indirectă a cetăţenilor Republicii Moldova aflaţi la muncă peste hotare, dar şi nedreptăţirea diasporei prin introducerea vinietei cu un preţ exorbitant de mare.

„Ceea ce constatăm, observând aceste ultime două iniţiative ale Ministerului Finanţelor, este că singura intenţie a Guvernului este să găsească metode de a-şi băga mâna şi în buzunarele celor care de bine, de rău, au scăpat până acum de mâna lungă a guvernului.”, a subliniat Mihai Godea. 

Deputatul a subliniat că organele fiscale solicită, inclusiv şi de la cetăţenii moldoveni de peste hotare, să dea raportul asupra banilor pe care i-au câştigat, ameninţând cu razii, percheziţii şi sancţiuni şi a avertizat că acţiunile organelor Serviciului Fiscal de Stat de solicitare a declaraţiilor cu privire la disponibilul mijloacelor băneşti sunt un prim pas spre impozitarea indirectă a remitenţelor de peste hotare.

„Primul gând de bun simţ este că statul moldovean nu are nici un drept să ceară socoteală pentru banii pe care oamenii îi câştigă în alt stat, unde muncesc şi plătesc impozitele, şi ele considerabile.”, a declarat preşedintele PAD care a avertizat că nefiind informaţi cei mai mulţi migranţi vor rămâne cu banii la ciorap, neînregistraţi, ca şi până acum. Numai că din 2013 aceşti bani vor fi consideraţi impozabili imediat ce migranţii vor cumpăra ceva mai important acasă în Moldova.

Intenţia Guvernului de a scoate bani sub orice formă de la moldovenii aflaţi peste hotare vine în contradicţie directă cu promisiunea sub care au semnat liderii alianţei privind garantarea prin lege a neimpozitării remitenţelor de peste hotare.

„Aceasta nu poate fi numită politică fiscală. Aceasta este politica birului, a dijmei pe care statul o ia de pe proprii cetăţeni, fără o le oferi nimic în schimb.” susţine preşedintele Partidului Acţiunea Democratică

Mihai Godea le-a reamintit liderilor AIE, că au semnat 10 angajamente în contextul alegerii şefului statului, dar au realizat parţial abia 3 din ele. Între angajamentele pe care le-a solicitat PAD şi nu au fost îndeplinite de către AIE se numără si garantarea prin lege a neimpozitării remitenţelor de peste hotare precum şi înfiinţarea unui Minister al Diasporei.

„Angajamentele restante sunt pentru societate, pentru cetăţeni, nu pentru Partidul Acţiunea Democratică şi nu în faţa noastră trebuie ţinut raportul, dar în faţa alegătorilor. Iar ei au ochi, ei au minte, ei au inimă. Şi nu vor răbda să fie minţiţi!” a concluzionat preşedintele PAD.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus