Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.09.2012

Vlad Filat a avut astăzi la Yalta o întrevedere cu Prim-ministrul Ucrainei Nkcolai Azarov

 Vlad Filat a avut astăzi la Yalta o întrevedere cu Prim-ministrul Ucrainei Nkcolai Azarov

Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat a avut astăzi la Yalta o întrevedere cu Prim-ministrul Ucrainei Nikolai Azarov.
În cadrul întîlnirii, Prim-miniştrii celor două ţări au apreciat înalt dinamica pozitivă a raporturilor moldo-ucrainene, înregistrată pe parcursul ultimului timp, în special, evidenţiind intensificarea dialogului politic bilateral.

În debutul întîlnirii, Premieurl ucrainean a salutat prezența la Yalta a delegației Republicii Moldova și și-a exprima speranța că vizita va fi una ce va duce la consolidarea relațiilor bilaterale și multilaterale. Nikolai Azarov a salutat ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Acordului de Comerț Liber între statele CSI.

Referindu-se la subiectele prioritare de pe agenda relaţiilor moldo-ucrainene, cei doi Premieri au pledat pentru urgentarea procesului de pregătire către semnare a proiectelor acordurilor legate de asigurarea protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului r.Nistru și funcţionarea Complexului Hidroenergetic Nistrean,  finalizarea procesului de demarcare a frontierei de stat, dar și altor chestiuni de interes comun în contextul pregătirii către următoarea ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperarea economică. 

De asemenea, cei doi Prim-miniştri au efectuat un schimb de opinii pe marginea evoluţiilor recente în reglementarea problemei transnistrene.

Un subiect al disucției a vizat seceta care a lovit Republica Moldova în acest an. Vlad Filat a spus că aceasta a cauzat pagube semnificative sectorului agricol și că Guvernul a solicitat ajutor partenerilor Republicii Moldova. În context, Premieurl Ucrainean a spus că țara sa este dispusă să ofere ajutor Republicii Moldova petru depășirea consecințelor secetei.

Premierul Vlad Filat a mulțumit omologului ucrainean pentru disponibilitatea de a susține țara noastră, menționînd că Moldova și Ucrainea au relații nu doar în calitate de vecini, ci și prietenești.

Nikolai Azarov a răspuns invitației pe care i-a adresat-o Vlad Filat, menționînd că, în cel mai scurt timp, va vizita Republica Moldova. Vlad Filat a precizat că Nikolai Azarov este binevenit la Chișinău, informează Servicil de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus