Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.09.2012

Parlamentul a ratificat joi Acordul privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente

Parlamentul a ratificat joi Acordul privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente

Parlamentul a ratificat joi, cu unanimitate de voturi, Acordul privind zona de comerţ liber între statele membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI), semnat în octombrie 2011 la Sankt Petersburg.

Negocierile asupra Acordului menționat s-au axat în perspectiva dezvoltării unor relații economice armonioase între ţări, prin asigurarea condiţiilor corecte pentru desfăşurarea unei concurenţe loiale în comerţ, contribuind astfel la eliminarea barierelor în calea comerţului în sensul extinderii schimburilor comerciale, precum şi crearea condiţiilor pentru continuarea atragerii investiţiilor.

De menționat că, textul Acordului conţine prevederi similare cu celelalte acorduri de acest gen încheiate de Republica Moldova în cadrul CEFTA, adaptat la specificul relaţiilor comerciale din cadrul CSI. Mai mult ca atît, în procesul de negociere a Acordului în cauză s-au respectat prevederile în materie ale Acordului General pentru Tarife şi Comerţ 1994 (GATT 1994) şi ale Acordului privind constituirea Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Acordul în cauză nu contravine politicii externe şi interne promovate de Republica Moldova, şi nici angajamentelor internaţionale asumate de către aceasta.

Noua redacţie a Acordului privind zona de comerț în cadrul CSI presupune facilitarea comerţului regional prin îmbunătăţirea relațiilor comerciale între statele semnatare.

Prezentul Acord corespunde tuturor exigenţelor tratatelor internaţionale şi nu vine în contradicţie cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.

Aplicarea prevederilor Acordului nu presupune întreprinderea unor măsuri organizatorice, cum ar fi înfiinţarea unor structuri noi sau abilitarea unor instituţii cu împuterniciri noi.

Aplicarea Acordului în cauză nu necesită cheltuieli financiare suplimentare, cu condiţia respectării stricte de către Părţi  a prevederilor acestuia.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, exportul mărfurilor moldoveneşti în ţările Comunităţii Statelor Independente a crescut, în 7 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul trecut, cu 8,5% - până la  $507,3 milioane, iar importul a crescut cu 2,6% - până la $918,2 milioane. Cota ţărilor CSI în totalul exporturilor moldoveneşti din perioada de referinţă a crescut de la 39,7% până la 42,1%, iar în cel al importurilor s-a redus de la 32,1% până la 31,9%.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus