Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2012

Republica Moldova beneficiază de asistență permanentă din partea Comisiei Europene, care însumează circa 100 mln. euro pe an

Republica Moldova beneficiază de asistență permanentă din partea Comisiei Europene, care însumează circa 100 mln. euro pe an

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o întrevedere cu  Comisarul European pentru Extindere și Politica Europeană de Vecinătate, Štefan Füle.

În cadrul întrevederii, Comisarul European Štefan Füle a menționat progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea reformelor în justiție, economie, în combaterea corupției și a specificat că țara noastră, în acest sens, beneficiază de asistență permanentă din partea Comisiei Europene, care însumează circa 100 mln. euro pe an.
 
La același subiect, Președintele Parlamentului Marian Lupu a apreciat înalt suportul acordat Moldovei de către Comisia Europeană și a relevat că Moldova își propune, către Summit-ul PaE de la Vilnius, din noiembrie 2013, să finalizeze negocierile Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor privind DCFTA ca parte integrantă a acestuia, și să îndeplinim toate condiționalitățile necesare pentru obținerea regimului liber de vize în UE.
 
Marian Lupu a menționat că Parlamentul de la Chișinău a adoptat toată legislația relevantă referitor la integrarea europeană și, la acest capitol, nu avem restanțe. A fost  elaborat inclusiv Proiectul legii privind cooperarea între Parlament și Guvern în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și, la acest subiect, Marian Lupu a solicitat suport european în expertizarea acestei legi. Štefan Füle a răspuns pozitiv acestei solicitări. În continuare, Șeful Legislativului a punctat că Republica Moldova este de acord să găzduiască, în noiembrie 2013, Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic și l-a informat pe Comisarul European că Parlamentul de la Chișinău ar putea ratifica, până la sfârşitul acestui an, Tratatul privind regimul de frontieră dintre România şi Republica Moldova.
 
Cu referință la securitatea energetică a Moldovei, Președintele Parlamentului a menționat că Republica Moldova nu se va retrage din Acordul de Cooperare cu UE în domeniul energiei, ci se va încerca negocierea unor formule care să fie acceptate de către Federația Rusă. De asemenea, Marian Lupu a mai specificat, pe dimensiunea relațiilor Moldovei cu Federația Rusă,  că țara noastră optează pentru relații bazate pe încredere reciprocă, pentru respectarea intereselor ambelor țări și că nu este nicio contradicție dintre obiectivul integrării europene  și aflarea Moldovei în componența CSI. Moldova rămâne interesată de cooperarea în CSI, această platforma este una bună, care ne ofera multe oportunitati pe dimensiunile politică, economică, comercială și umanitară, a mai spus Marian Lupu. 
 
În cadrul vizitei la Comisia Europeană, Marian Lupu a mai avut câteva întrevedri cu înalți oficiali, în cadrul cărora de asemenea s-a discutat procesul de implementare a reformelor și cooperarea țării noastre cu forul european, informează un comunicat al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus