Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-25/purtator-de-cuv-nt-mae-rom-n-pentru-financial-times-rom-nia-se-indreapta-spre-aderarea-la-spatziul-s-26578.html
Data: Sep 25, 2012 (10:33)

Purtător de cuvânt MAE român pentru Financial Times: România se îndreaptă spre aderarea la spaţiul Schengen

Majoritatea statelor membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, apreciată drept o evoluţie naturală şi binemeritată, se arată într-o scrisoare pentru Financial Times semnată de Ovidiu Dranga, purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Afacerilor Externe, şi publicată în ediţia de luni.

În cursul vizitei efectuate la Bruxelles, pe 17 septembrie, de către premierul României Victor Ponta, Belgia şi-a exprimat sprijinul faţă de aderarea României la spaţiul Schengen (''Political turmoil in Romania hits move to join Schengen'' /Turbulenţele politice din Romania afectează demersul aderării la Schengen/, 19 septembrie), se arată în scrisoarea oficialului român. Poziţia Olandei este deja cunoscută, aminteşte acesta, oficialii de la Haga declarând că vor aştepta raportul Comisiei Europene privind România, din decembrie, înainte de a lua o decizie.

O poziţie similară a fost exprimată de Germania. Cu toate acestea, contacte diplomatice recente au confirmat faptul că cele mai multe dintre statele membre continuă să-şi exprime sprijinul ferm pentru aderarea România la spaţiul Schengen, considerând aceasta drept o evoluţie naturală şi binemeritată, relevă Ovidiu Dranga.

România va continua toate acţiunile necesare pentru a atinge obiectivul legitim de a adera la spaţiul Schengen, pe baza formulei de compromis franco-germane privind o aderare în două etape. Ministerul Afacerilor Externe, împreună cu alte instituţii relevante, vor continua dialogul cu partenerii europeni, în scopul de a prezenta argumente care să ateste îndeplinirea tuturor condiţiilor din cadrul acquis-ului Schengen, cu obiectivul de a obţine o decizie favorabilă în acest sens, subliniază în final semnatarul scrisorii, scrie Agerpres.