Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2012

Martin Schulz: Parlamentul European este deschis semnării cu Moldova cât mai rapid a Acordurilor de asociere, de liber schimb și de liberalizare a regimului de vize

Martin Schulz: Parlamentul European este deschis semnării cu Moldova cât mai rapid a Acordurilor de asociere, de liber schimb și de liberalizare a regimului de vize

Peședintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz.

În cadrul întrevederii, Martin Schulz a menționat că Moldova înregistrează cele mai dinamice progrese în cadrul Parteneriatului Estic și a specificat că Parlamentul European este deschis semnării cu țara noastră cât mai rapid a Acordurilor de asociere, de liber schimb și de liberalizare a regimului de vize. De asemenea, oficialul european a exprimat interes pentru aprofundarea relaţiilor de cooperare între Parlamentul European și Parlamentul Republicii Moldova, ceea ce va permite abordarea mai multor probleme de interes comun într-un spirit de obiectivitate şi încredere.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a solicitat suportul grupurilor politice din PE în favoarea susținerii parcursului european al Moldovei, în special la finalizarea negocierilor referitor la semnarea Acordurilor de asociere, de liber schimb și de liberalizare a regimului de vize.

Marian Lupu a menționat că, către Summit-ul PaE de la Vilnius, din noiembrie 2013, ne propunem să finalizăm negocierile Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor privind DCFTA ca parte integrantă a acestuia, și să îndeplinim toate condiționalitățile necesare pentru obținerea regimului liber de vize în UE.

Cu referință la securitatea energetică a Moldovei, Președintele Parlamentului a menționat că Republica Moldova nu se va retrage din Acordul de Cooperare cu UE în domeniul energiei, ci se vor negocia anumite formule care să fie acceptate de către Federația Rusă.

La subiectul diferendului transnistrean, vorbitorii au menționat importanța reluării procesului de negocieri în formatul 5+2. Pe finalul întrevederii, Marian Lupu a menționat că, în perioada 29-30 octombrie, la Chișinău se va desfășura Reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentară UE-Moldova și i-a adresat lui Martin Schulz invitația de a vizita Republica Moldova în cadrul unei vizite oficiale, informează un comunicat al Legislativului .

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus