Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-25/marian-lupu-opteaza-pentru-lansareai-unei-platforme-de-dialog-a-parlamentului-cu-a-azisul-soviet-sup-26577.html
Data: Sep 25, 2012 (10:27)

Marian Lupu optează pentru lansareai unei platforme de dialog a Parlamentului cu așa-zisul soviet suprem, intenția urmând a fi valorificată până la sfârșitul anului în curs

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o întrevedere cu Copreşedintele Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest), europarlamentarul Kristian Vigenin.

În cadrul întrevederii, Copreşedintele Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (Euronest) Kristian Vigenin a menționat că este timpul potrivit pentru ca Uniunea Europeană să propună niște oferte concrete țărilor incluse în Parteneriatul Estic, cum ar fi liberalizarea regimului de vize sau Acordul de liber schimb aprofundat și cuprunzător.

Membrii Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, a mai menționat Kristian Vigenin, sunt deschisi impulsionării negocierilor referitor la Acordul de Asociere pentru Republica Moldova. Cu referință la diferendul transnistrean, Copreședintele Euronest a salutat reluarea negocierilor în formatul 5+2 și a menționat importanța măsurilor de consolidare a încrederii între părți.

Președintele Parlamentului Marian Lupu, în cadrul întrevederii, a menționat că dorim ca şi dimensiunea parlamentară a Parteneriatului Estic – Adunarea Parlamentară EURONEST - să capete amploare şi eficienţă, ceea ce va contribui la o cooperare mai intensă în cadrul Parteneriatului Estic. În luna noiembrie curent vom găzdui la Chisinau reuniunea Biroului Adunarii Parlmentare EURONEST, în cadrul careia va fi discutat Programul de activitate pentru viitor, în special în contextual președinției Lituaniei la UE.

Cu referință la soluționarea politică a diferendului transnistrean, Marian Lupu a menționat importanța lansării unei platforme de dialog a Parlamentului cu așa-zisul soviet suprem, intenția urmând a fi valorificată până la sfârșitul anului în curs. Șeful Legislativului a specificat că există deja un proiect în pregătire, la nivel de APCE şi AP OSCE, pentru formarea condiţiilor necesare şi acordarea unei platforme de dialog la nivelul parlamentarilor de la Chişinău şi a reprezentaţilor aşa-numitului soviet suprem de la Tiraspol. "Este o platformă care nu vine să substituie procesul de negocieri, a relevat șeful Legislativului, însă dimensiunea parlamentară, parlamentarii, aleşii poporului, cu certitudine că, prin dialogul pe care îl vom desfăşura, vor contribui la stabilirea unui grad mai înalt de încredere. Şi, respectiv, pe această cale se va veni cu un suport în favoarea avansării pe calea rezolvării problemei de reîntregire a ţării noastre".

Pe finalul întrevederii, Marian Lupu l-a invitat pe Kristian Vigenin să viziteze Republica Moldova în cadrul unei vizite oficiale, informează un comunicat al Legislativului.