Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2012

Marian Lupu a reafirmat orientarea Republicii Moldova spre integrare europeană şi l-a invitat la Chişinău pe preşedintele PE

Marian Lupu a reafirmat orientarea Republicii Moldova spre integrare europeană şi l-a invitat la Chişinău pe preşedintele PE

Preşedintele parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat marţi, după întrevederea avută la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, că ţara sa este puternic orientată către integrarea europeană şi spre comunitatea de valori pe care o reprezintă UE şi l-a invitat pe oficialul comunitar să efectueze o vizită la Chişinău, pentru a da 'un foarte important semnal politic' pentru clasa politică şi societate în general.

'Am discutat despre calea europeană a Republicii Moldova şi despre cum colaborarea interparlamentară poate ajuta calea europeană a ţării mele. Avem posibilităţi diferite, am identificat un număr de acţiuni concrete în acest sens, precum comunicarea permanentă la nivel de persoane şi de comitete. De asemenea, există cooperarea în cadrul adunării parlamentare a EURONEST, pe care Republica Moldova şi-a exprimat interesul să o găzduiască în 2014', a declarat Marian Lupu în cadrul unei conferinţe de presă comune.

Oficialul de la Chişinău a mai precizat că a mulţumit liderului PE pentru asistenţa economică şi financiară a UE care a jucat 'un rol crucial pentru menţinerea stabilităţii sociale şi pentru asigurarea de noi posibilităţi şi instrumente de creştere economică, atât de importantă pentru bunăstarea oamenilor, mai ales în contextul crizei internaţionale'.

Marian Lupu a dat asigurări că poziţia conducerii Republicii Moldova este una de neschimbat, factorii de decizie de la Chişinău fiind 'puternic orientaţi către integrarea europeană a ţării'. De asemenea, a mai spus preşedintele parlamentului din Republica Moldova, integrarea europeană 'înseamnă pentru noi nu doar standarde înalte de viaţă, ci o comunitate de valori democratice foarte importante pentru viitorul cetăţenilor şi al statului'.

'L-am invitat pe preşedintele PE să efectueaze o vizită oficială în ţara mea, în speranţa că în programul său foarte încărcat va găsi câteva zile, probabil la începutul anului viitor. Ar fi prima vizită oficială a preşedintelui PE în ţara mea. O astfel de vizită ar fi un foarte important semnal politic, un semnal încurajator pentru elita politică şi societatea din Republica Moldova', a mai spus Marian Lupu, dând asigurări că intenţionează să fie prezent la Bruxelles cel puţin o dată la şase luni pentru o cât mai bună cooperare interparlamentară în interesul integrării ţării sale.

La rândul său, Martin Schulz a precizat că întâlnirea a fost una 'între prieteni' şi că orientarea europeană a Republicii Moldova este una foarte importantă pentru ambele părţi. 'Am elogiat rolul personal pe care preşedintele Marian Lupu l-a jucat în ultimele 12 luni pentru stabilizarea internă a ţării şi cred că alegerea preşedintelui republicii a arătat că există un puternic angajament pentru dezvoltarea structurii democratice a ţării şi pentru apărarea valorilor, un foarte important punct al democraţiei', a spus preşedintele PE.

El a mai precizat că, în contextul crizei economice şi al măsurilor necesare pentru combaterea acesteia, a discutat cu oficialul de la Chişinău şi despre regimul vizelor. 'Nu trebuie cerute foarte multe sacrificii de la oamenii care se luptă zilnic să supravieţuiască. Pentru îmbunătăţirea situaţiei economice şi pentru crearea creşterii regimul vizelor joacă un rol major, pentru că flexibilitatea economică e mereu legată de posibilitatea de mişcare liberă, în special a firmelor şi a reprezentanţilor lor. De aceea am discutat şi despre regimul vizelor, am primit o serie de informaţii noi şi trebuie să discut şi cu alte instituţii despre cum să îmbunătăţim sistemul vizelor', a mai declarat Martin Schulz, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus