Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.09.2012

Guvernul Moldovei solicită Băncii Europene de Investiții un nou împrumut de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 176 de kilometri de drumuri

Guvernul Moldovei solicită Băncii Europene de Investiții  un nou împrumut de 150 de milioane de euro pentru reabilitarea a 176 de kilometri de drumuri

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii (BEI), Wilhelm Molterer. În cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre proiectele implementate pînă în acest moment, dar și despre unele planuri de viitor.

Vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii, Wilhelm Molterer a menționat că Republica Moldova este cel mai important partener al BEI în regiune și instituția pe care o reprezintă este interesată de continuarea și extinderea colaborării.

După întrevedere Vlad Filat și Wilhelm Molterer au susținut o conferință de presă.
Vlad Filat a spus că în cadrul discuției au fost constatate progrese în toate domeniile de colaborare și a apreciat susținerea continuă oferită Republicii Moldova de către BEI.

"Începînd cu anul 2006, au fost implementate proiecte care se cifrează în total la 272 milioane euro. Acestea vizează infrastructura drumurilor, domeniul transporturilor prin oferirea suportului pentru procurarea troleibuzelor în municipiul Chișinău și prin extinderea colaborării inclusiv cu municipiul Bălți, aprovizionarea cu apă și canalizare, sectorul agricol în special în domeniul vinicol, dar și sectorul energetic prin reabilitarea rețelei interne de transportare a energiei, precum și sectorul financiar", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul a mulțumit pentru grantul în valoare de 2 milioane de euro oferit pentru reabilitarea digurilor, oferit după inundațiile din anul 2010, precizînd că pînă la sfîrșitul acestui an urmează să fie contractată compania de consultanță pentru elaborarea unui plan de protecție.

Vlad Filat a spus că mizează în continuare pe suportul BEI pentru realizarea proiectelor din domeniul infrastructurii drumurilor, din sectorul energetic și construcția unui Centru agroalimentar în Chișinău, care va permite agricultorilor să-și comercializeze produsele în condiţii adecvate.

Vicepreşedintele BEI a mulțumit pentru discuția fructuoasă avută în cadrul întrevederii și a apreciat viziunea foarte clară a Prim-ministrului Vlad Filat pentru îmbunătățirea vieții cetățenilor  Republicii Moldova.

"Noi apreciem atitudinea dumneavoastră față de uniunea Europeană și stilul practic de a implementa proiecte", a spus Wilhelm Molterer.

Vicepreşedintele BEI a menționat că astăzi va fi semnat un Acord de finanțare cu primăria municipiului Chișinău, în valoare de 10,3 milioane de euro, pentru reabilitarea mai multor străzi.

"Uniunea Europeană își dorește ca în Republica Moldova să fie stabilitate și să fie înregistrate progrese, iar BEI susţine în totalitate acest deziderat. Țara dumneavoastră este cel mai mare recipient de fonduri din partea BEI", a spus Wilhelm Molterer.

Vicepreşedintele Băncii Europene pentru Investiţii a reiterat susținerea pentru elaborarea unei strategii de irigare.
"Asigurarea irigării este absolut vitală pentru cetățenii care locuiesc în zona rurală și pentru asigurarea valorii adăugate agricultorilor, importanţa tehnologizării şi modernizării agriculturii fiind demonstrată şi acest an de seceta ce a lovit Republica Moldova", a spus Wilhelm Molterer.

La finalul conferinței Prim-ministrul Vlad Filat a semnat o nouă solicitare de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro, pentru reabilitarea a 176 de km de drum și i-a înmînat documentul vicepreşedintelui Băncii Europene Wilhelm Molterer. Ca şi absoluta majoritate a împrumuturilor contractate de Republica Moldova, această sumă este acordată de BEI în condiţii concesionale, mult sub nivelul pieţei. Vlad Filat a spus că urmează să transmită solicitarea și Băncii Europene pentru Reconstrucții și Dezvoltare(BERD).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus