Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.09.2012

Moldova optează pentru transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă sub mandat internațional – Nicolae Timofti

Moldova optează pentru transformarea actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă sub mandat internațional – Nicolae Timofti

Această poziţie a Chişinăului a fost confirmată de preşedinte în cadrul întrevederii cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, Lucinda Creighton.

Oficialul irlandez a fost însoțit de reprezentantul special al Preşedinţiei irlandeze a OSCE pentru conflictul transnistrean, Erwan Fouéré, și șefa misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush.

Șeful statului a dat o apreciere înaltă activității Președinției irlandeze a OSCE în procesul de negocieri pentru soluționarea conflictului transnistrean, în formatul 5+2. Nicolae Timofti s-a referit punctual la proiectele economice, sociale și umanitare destinate apropierii populației de pe cele două maluri ale Nistrului.

În același timp, președintele Timofti a subliniat că rezolvarea acestui conflict înghețat depinde de modul în care se va reuși elucidarea motivului care a dus la declanșarea conflictului armat din 1992. Șeful statului consideră că acel motiv a fost unul politic, și nu etnic, așa cum încearcă să sugereze unele părți interesate.

Președintele Timofti a arătat că forțele separatiste din stânga Nistrului sunt susținute pe diferite căi de Federația Rusă, inclusiv prin menținerea de către această țară a armamentului și trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce contravine angajamentelor pe care și le-a asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul, în 1999.

De asemenea, șeful statului a reiterat poziția oficială a statului, cu privire la necesitatea transformării actualului contingent de pacificatori într-o misiune civilă sub mandat internațional.

Nicolae Timofti a insistat ca în cadrul negocierilor în formatul 5+2 să se abordeze și problema școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, a căror activitate a fost zădărnicită în repetate rânduri de milițiile transnistrene.
Șeful statului a accentuat rolul decisiv al Federației Ruse în rezolvarea acestor probleme și a conflictului transnistrean în integralitatea sa.

Președintele a ținut să precizeze că Republica Moldova își dorește păstrarea și impulsionarea relațiilor prietenești tradiționale cu Federația Rusă, astfel încât problemele existente să poată fi rezolvate în cadrul unui dialog bilateral deschis și constructiv, în interesul ambelor părți.

Ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, Lucinda Creighton, a declarat, la rândul său, că este la curent cu aceste puncte de vedere ale Republicii Moldova și că va încerca să discute problemele invocate de șeful statului la întâlnirile pe care le va avea în cursul acestei zile cu reprezentanți ai administrației de la Tiraspol. Totodată, ministrul irlandez a admis că unele dintre aceste chestiuni vor putea fi analizate în rundele de negocieri viitoare.

Lucinda Creighton a subliniat, de asemenea, că în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sunt importante cooperarea politică și deschiderea părților. Oficialul irlandez a afirmat că experiența țării sale de soluționare a conflictului din Irlanda de Nord poate fi preluată de Republica Moldova și a amintit în context despre inițiativa țării sale ca negociatori și reprezentanți ai societății civile moldoveni să facă vizite de studiu în Irlanda pentru a acumula experiență în acest sens, informează Serviciul de presă al Președinției Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus