Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.09.2012

Kristalina Georgieva, Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Reacţie la Crize, vizitează Moldova

Kristalina Georgieva, Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Reacţie la Crize, vizitează Moldova

Kristalina Georgieva, Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Reacţie la Crize, efectuează duminica şi luni prima sa vizită în Moldova pentru a aprofunda în continuare cooperarea UE-Moldova în domeniul protecţiei civile.

"Calamităţile sînt în creştere ca număr şi gravitate în urma schimbărilor climatice, urbanizării, creşterii industriale şi demografice. Cu toţii sîntem în pericol - în Europa, cele mai mari ameninţări cu care ne confruntăm sînt incendiile forestiere, secetele, inundaţiile. Nici o ţară nu poate face faţă, de una singură, riscurilor în creştere, iar cooperarea cea mai eficientă cale, inclusiv sub aspectul de eficienţă a costurilor, pentru a proteja cetăţenii noştri şi pentru a evita prejudiciile la scară largă. Avînd o cooperare strînsă de vecinătate, Uniunea Europeană şi Moldova deja au făcut primii paşi de cooperare în domeniul prevenirii calamităţilor şi reacţiei la acestea - şi eu aştept cu nerăbdare să discutăm cu Prim Ministrul Vlad Filat şi Ministrul de Interne Dorin Recean cum putem înainta pe această cale importantă ", a declarat Kristalina Georgieva.

În mai curent, Comisia Europeană şi Serviciul Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova au semnat Aranjamentul Administrativ privind cooperarea în domeniul protecţiei civile. Pentru următorii doi ani, Aranjamentul prevede participarea la cursuri şi ateliere comune de formare în materie de protecţie civilă şi schimbului de experienţă privind modul de reacţie la calamităţi.

În cadrul vizitei sale, Comisarul Georgieva va purta întrevederi cu Prim Ministrul Vladimir Filat şi Ministrul de Interne Dorin Recean pentru a discuta despre cooperarea de viitor, precum şi despre provocările generate de seceta recentă din Moldova.
Kristalina Georgieva va deschide reuniunea anuală a Conferinţei Autorităţilor Locale şi Regionale pentru Parteneriatul Estic (CORLEAP).

Comisarul va oferi o prelegere publică la Academia de Studii Europene la subiectul [''Răspunsul UE la crize într-o lume în schimbare''

Statele membre ale Uniunii Europene cooperează cu alte ţări europene în prevenirea calamităţilor şi reacţia la ele prin intermediul Mecanismului European de Protecţie Civilă. Aceasta facilitează cooperarea în domeniul reacţiilor la calamităţi între 32 de state europene (UE-27 plus Croaţia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei).
Ţările participante acumulează resurse comune ce pot fi puse la dispoziţia ţărilor afectate de calamităţi oriunde în lume. Cînd este activat, Mecanismul coordonează furnizarea de asistenţă în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Comisia Europeană gestionează Mecanismul prin intermediul Centrului de Monitorizare şi Informare.

Moldova a activat pînă în prezent Mecanismul de Protecţie Civilă al UE cu trei ocazii - în timpul inundaţiilor din 2008 şi 2010, atunci cînd statele participante în cadrul Mecanismului au ajutat cu pompe de apa, bărci, saci de nisip şi truse de purificare a apei, precum şi în timpul deficitului de gaze în 2009, cînd Moldovei i-au fost furnizate încălzitoare electrice, generatoare electrice şi cazane. Cu aceste ocazii, a existat o cooperare excelentă între autorităţile Moldovei de protecţie civilă şi Centrul de monitorizare şi informare din cadrul Comisiei Europene.

Recent, Mecanismul UE de Protecţie Civilă a fost activat pentru a ajuta Portugalia, Albania, Muntenegru şi Grecia să facă faţă incendiilor forestiere şi pentru a ajuta refugiaţii din Siria în ţările vecine.

Din 2001, Mecanismul Protecţiei Civile a reacţionat la peste o sută de calamităţi din lumea întreagă, inclusiv Uraganul Katrina din SUA (2005), cutremurele de pămînt din China (2008) şi Italia (2009), cutremurul din Haiti (2010) şi cutremurul/tsunami din Japonia (2011), informează într-un comunicat de presă al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus