Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.09.2012

Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor în valoare de 50 de milioane de lei pentru combaterea secetei

Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor în valoare de 50 de milioane de lei pentru combaterea secetei

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere Kristalina Georgieva, Comisar European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor. În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au făcut o trecere în revistă a înţelegerilor asupra cărora s-a convenit anterior, în cadrul întrevederii pe care au avut-o la Bruxelles.

După întrevedere, Prim-ministrul Vlad Filat și Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor, Kristalina Georgieva au susținut o conferință de presă.

Comisarul European pentru Cooperare Internaţională, Ajutor Umanitar şi Gestionarea Crizelor a felicitat cetățenii Republicii Moldova, Guvernul și pe Prim-ministrul Vlad Filat personal, pentru progresele remarcabile obținute de țara noastră în ultimii ani în implementarea agendei de reforme și a menționat să că această agendă este, în primul rind, în beneficiul cetățenilor.

Kristalina Georgieva a mai spus că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană sînt la cel mai bun nivel înregistrat vre-o dată.

"Toate acțiunile care sînt întreprinse urmează să ajute Republica Moldova să-și realizeze obiectivul care și la propus pînă la următorul summit al Parteneriatului Estic. Acest obiectiv este finalizarea negocierilor asupra Acordului de Asociere, finalizarea negocierilor Acordului de liber schimb și, un lucru foarte important și foarte palpabil, care va aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova, implementarea Planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize", a spus Comisarul European.

Oficialul a mai precizat că la începutul anului  în curs angajamentul financiar al Uniunii Europene față de Republica Moldova era de 94,2 milioane euro, iar acum acesta va fi suplinit cu încă 28 de milioane de euro.

Kristalina Georgieva a punctat și faptul că Uniunea Europeană va acorda ajutor și pentru depășirea consecințelor secetei din acest an.

"Noi cunoaștem că, în acest an, Republica Moldova a fost grav afectată de secetă, în special zonele rurale din partea de sud a țării. În acest context, Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor în valoare de 50 de milioane de lei pentru sprijinirea agricultorilor, fermierilor, țăranilor care au fost afectați de această secetă", a spus Comisarul European.

Kristalina Georgieva a menționat că, trăind într-o lume în care numărul dezastrelor este în creștere, iar consecințele sînt tot mai mari, se dorește extinderea relațiilor de colaborare în domeniul protecției civile. În acest context, Comisarul European a precizat că în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, va discuta despre o mai bună funcționare a acestui parteneriat.

"Mecanismul de  susținere în situații de dezastre a fost activat de trei ori de către Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, este vorba de anii 2008 și 2010 cînd Moldova a fost afectată de inundații, precum și anul 2009 cînd a apărut criza gazelor", a specificat Kristalina Georgieva.

Oficialul european  a mai precizat că, în cadrul vizitei în țara noastră, a participat și la  cea de a doua Conferință a autorităților locale și regionale a Parteneriatului Estic, care are loc pentru prima dată într-un stat care nu este membru a Uniunii Europene, menționînd că această conferință va duce la consolidarea relațiilor dintre autoritățele locale și regionale, informează un comuniat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus