Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.09.2012

Următoarea rundă de negocieri asupra Acordului de Asociere va avea loc în luna noiembrie, la Bruxelles

Potrivit MAEIE, la 14 septembrie curent la Chișinău s-a desfășurat cea de-a 12-a rundă de negociere a Acordului de Asociere RM-UE în cadrul căreia au continuat discuțiile asupra textului Acordului în vederea asigurării reflectării corespunzătoare a priorităților curente ale cooperării RM cu UE, dar și a asigurării flexibilității necesare în vederea extinderii acesteia către noi domenii și orizonturi ținînd cont că finalitatea cooperării RM cu UE o constituie integrarea în UE. Delegația RM a fost condusă de dna Natalia Gherman, Viceministru al afacerilor externe și integrării europene, Negociator-șef al Acordului de Asociere.

În cadrul rundei curente părțile s-au axat în mod special asupra identificării structurilor instituționale care vor asigura implementarea prevederilor Acordului de Asociere, monitorizarea rezultatelor acesteia și implicit evaluarea progreselor realizate în vederea posibilei actualizări a Acordului. În rezultatul negocierilor au fost convenite prevederile instituționale ale Acordului de Asociere.

De asemenea, au continuat discuțiile asupra prevederilor care se referă la procesul de ajustare a legislației naționale la standardele europene în vederea valorificării în cel mai eficient mod a noilor oportunități de cooperare cu UE pe care la va deschide Acordul de Asociere, fie în sfera comerțului, fie în cea a serviciilor.

Totodată, în debutul rundei au fost trecute în revistă prioritățile cooperării bilaterale între RM și UE care vizează în linii mari finalizarea negocierilor Acordului de Asociere către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, obținerea unui regim de vize liberalizat pentru cetățenii RM ce călătoresc în spațiul UE, RM fiind în plin proces de implementare a fazei a II-a a Dialogului privind vizele cu UE, consolidarea dialogului politic dintre RM și UE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus