Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-14/cooperarea-rmnato-discutata-la-bruxelles-26464.html
Data: Sep 14, 2012 (20:47)

Cooperarea RM-NATO discutată la Bruxelles

Potrivit MEIE, la 14 septemrie 2012, Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Andrei Popov şi Viceministrul Apărării Igor Panfile au efectuat o vizită la Cartierul General NATO şi au participat la o reuniune cu reprezentanţii statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice în formatul 28 + Republica Moldova. Scopul întrunirii a fost de a examina progresele în implementarea Planului Individual de Acţiuni al Parteneriatului (IPAP) RM-NATO în perioada 2011-2012 şi de a coordona priorităţile de mai departe în realizarea Planului.

Reprezentanţii RM au efectuat o trecere în revistă a măsurilor întreprinse de ţara noastră în cadrul IPAP şi au subliniat intenţia autorităţilor moldoveneşti de a continua procesul de reformare şi modernizare a sectorului de securitate şi apărare al RM cu scopul edificării capacităţilor adecvate pentru a răspunde la noile riscuri şi provocări, consolidării securităţii Republicii Moldova şi cetăţenilor săi. Totodată, au fost examinate posibilităţile de obţinere a asistenţei NATO pentru promovarea reformelor, printre priorităţi fiind accentuată şi necesitatea finalizării Proiectului de distrugere a pesticidelor şi substanţelor chimice periculoase în RM.

Oficialii moldoveni au vorbit şi despre abordările autorităţilor de la Chişinău în soluţionarea conflictului transnistrean. În mod special, a fost subliniată importanţa identificării unei soluţii viabile pentru conflictul transnistrean în baza respectului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, desfăşurării negocierilor oficiale în formatul 5+2, promovării măsurilor de consolidare a încrederii dintre ambele maluri ale r. Nistru.

Reprezentanţii statelor NATO au accentuat sprijinul pentru procesele democratice, cursul de modernizare şi integrare europeană promovate de Republica Moldova, precum şi susţinerea fermă pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a RM. Ei au apreciat progresele înregistrate de autorităţile moldoveneşti în cadrul IPAP: aprobarea Strategiei Securităţii Naţionale a RM, Strategiei de informare şi comunicare în domeniul apărării şi securităţii naţionale, reformele demarate în cadrul instituţiilor din sectorul de securitate şi alte măsuri întreprinse de ţara noastră. Reprezentanţii NATO au pledat pentru consolidarea cooperării pragmatice şi eficiente cu Republica Moldova în domeniile de interes comun.

În aceeaşi zi, delegaţia RM a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General adjunct NATO pentru afaceri politice şi politica de securitate Dirk Brengelmann şi Secretarul General adjunct pentru combaterea noilor provocări la adresa securităţii Gabor Iklody. Au fost discutate domeniile în care Alianţa ar putea să ne ofere suport pentru promovarea reformelor, posibilităţile de dezvoltare a cooperării RM-NATO în combaterea noilor ameninţări la adresa securităţii şi în particular în domeniul apărării cibernetice.