Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.09.2012

Acordul de Liber Schimb RM-UE va impulsiona exporturile moldoveneşti cu 16% iar PIB-ul va spori cu 5,6%

Acordul de Liber Schimb RM-UE va impulsiona exporturile moldoveneşti cu 16% iar PIB-ul va spori cu 5,6%

”Conform studiului efectuat de către Uniunea Europeană, Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE va impulsiona exporturile moldovenești cu 16% iar PIB-ul țării va spori cu 5,6%”, a declarat negociatorul-șef al Acordului din partea Uniunii Europene, Luc Devigne. Declarația a fost efectuată în cadrul conferinței de presă de vineri, 14 septembrie organizată la finalul celei de treia rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb. Conferința a fost susținută de negociatorii-șefi al Acordului viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și reprezentantul Departamentului Comerț al Comisiei Europene, Luc Devigne.

”Negocierile purtate pe parcursul săptămânii curente au finalizat cu definitivarea textelor juridice ale Acordului, urmând a fi convenite anexele, ce prevăd examinarea ofertelor tarifare pentru circa 10 mii de poziții tarifare de bunuri și servicii. Obiectivul general al Republicii Moldova este de a încadra toate produsele din Nomenclatorul Mărfurilor a țării noastre în prevederile Acordului”, a declarat Octavian Calmâc.

În cadrul negocierilor purtate au fost efectuate primele oferte ”partea europeană venind cu una generoasă de instituire a taxei vamale zero la importul produselor  industriale moldovenești în UE”, a specificat viceministrul Economiei.

Potrivit Ministerului Economiei, Republica Moldova și-a asumat responsabilitatea de a continua ajustarea cadrului legislativ, normativ și instituțional în domeniul administrării vamale, regulilor de origine, evaluării conformității produselor, concurență, proprietății intelectuale necesare în pregătirea economiei țării față de un regim liberalizat cu UE.

Viceministrul Economiei a constat cu regret implicarea pasivă a părții transnistrene în procesul de negociere. În acest context, negociatorul-șef al UE, Luc Devigne a specificat că ”pasivitatea oficialităților de la Tiraspol ar putea afecta negativ businessul din această regiune”.

”La moment Republica Moldova inclusiv și Transnistria, beneficiază  de regimul preferențial unilateral  cu UE, numit ATP. Dacă autoritățile transnistrene nu vor efectua ajustările necesare a cadrului sau regulatoriu la prevederile Acordului de Liber Schimb, atunci agenții economici din stânga Nistrului vor rămânea în afara Acordului. Pentru ei UE va aplica taxe vamale de 10% la textile și 17%  la alte produse”, a concretizat Luc Devigne.

La finalul conferinței, părțile și-au exprimat speranța că Republica Moldova și Uniunea Europeană vor fi pregătite să semneze Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv în 2013.

Următoarea rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE este programată pentru 20-24 noiembrie 2012, la Bruxelles.

Prima rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE a avut loc la Chișinău, pe 20-22 martie 2012, a doua s-a desfăşurat la Bruxelles, pe 11-15 iunie 2012. Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv RM-UE (Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)), asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

cuvinte-cheie: Luc | Devigne

Comentarii (0)

 

Sus