Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.09.2012

Proiectul tehnic al gazoductului reversibil Ungheni-Iaşi a fost finalizat şi este în proces de expertizare

Proiectul tehnic al gazoductului reversibil Ungheni-Iaşi a fost finalizat şi este în proces de expertizare

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, co-preşedinte al Comisiei mixte moldo-române de colaborare economică şi integrare europeană, a avut o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, aflat într-o vizită de lurcu la Chişinău. Realizarea proiectelor comune în domeniul energetic a constituit unul din subiectele principale pe agenda discuţiilor bilaterale, părţile constatînd faptul că procesul se înscrie în calendarul prestablit.
 
Este vorba de construcţia gazoductului reversibil Ungheni-Iaşi şi construcţia liniilor de interconexiune de înaltă tensiune, care ar permite aderarea Republicii Moldova la ENTSO-E (Asociaţia Operatorilor de Transport şi de Sistem în domeniul energiei electrice din Europa).
 
Valeriu Lazăr a informat că proiectul tehnic al gazoductului a fost finalizat şi este în proces de expertizare, iar Ministerul Economiei va anunţa, în lunile noiembrie-decembrie a.c., licitaţia internaţională pentru selectarea companiei ce va efectua lucrările de construcţie.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat că se află la Chişinău pentru a urmări şi urgenta realizarea proiectelor convenite în cadrul vizitei Prim-ministrului român, Victor Ponta, în Republica Moldova şi a dat asigurări că proiectelor menţionate li se acordă o importanţă prioritară.
 
Totodată, Valeriu Lazăr a propus intensificarea dialogului între oamenii de afaceri din Republica Moldova şi România cu suportul ministerelor de resort, Camerelor de Comerţ şi Industrie şi organizaţiilor de promovare a exporturilor din ambele ţări prin organizarea unei serii de acţiuni comune. Un prim eveniment în acest sens va fi un for investițional moldo-american cu participarea membrilor Camerei de Comerț Româno-Americane (AmCham România), pentru facilitarea extinderii afacerii în Republica Moldova a companiilor  prezente în țara vecină. Evenimentul este planificat pentru 8 noiembrie, la Chişinău.
 
Ministrul Economiei a subliniat că, deşi este printre primii parteneri comerciali ai Republicii Moldova, investiţiile româneşti reprezintă doar 3,7% din totalul investiţiilor străine directe, cu circa 140 mln. dolari. „Republica Moldova este interesată în atragerea investiţiilor străine şi este gata să acorde tot suportul părţilor interesate”, a mai spus Valeriu Lazăr.  Ministrul Economiei a scos în evidenţă că în luna octombrie va fi lansată o nouă rundă de privatizări şi o serie de proiecte de Parteneriat Public-Privat, la care a invitat partea română să participe.
 
Ministrul român al Afacerilor Externe a exprimat interesul companiilor româneşti de a-şi spori prezenţa pe piaţa moldovenească şi disponibilitatea de a acorda sprijin continuu în procesul de integrare europeană.
 
Potrivit Ministerului Economiei, alte subiecte discutate s-au referit la sprijinul României în armonizarea legislaţiei naţionale cu acquis-ul comunitar şi implementarea noilor concepte de politică industrială, inclusiv clustere/poli de competitivitate, în conformitate cu  reglementările europene, dar şi lansarea unor programe de stimulatorii pentru înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii mixte; programe de cooperare pentru sprijinirea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la tehnologii de vârf şi schimb de bune practici în sprijinirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus