Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2012

Ministrul Justiției s-a întâlnit cu o delegație a Fundației Konrad Adenauer

Ministrul Justiției s-a întâlnit cu o delegație a Fundației Konrad Adenauer

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, s-a întâlnit astăzi cu o delegație a Fundației Konrad Adenauer, cu care a discutat perspectivele colaborării bilaterale, precum și asistența promisă pentru reforma instituțiilor de drept din Republica Moldova în cadrul Planului de acțiuni semnat de Ministerele Justiției de la Chișinău și București pe 17 iulie 2012.

În particular, este vorba de asistența tehnică pe care Fundația germană s-a angajat s-o ofere în 2012 pentru stabilirea unui mecanism monitorizare a implementării Strategiei de Reformă în Sectorul Justiției, în baza practicilor dobândite de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană. De asemenea, este vizată asistența necesară pentru elaborarea ajustării cadrului legislativ în domeniul organizării și funcționării sistemului judecătoresc, de reformare a procedurilor penale și a celor civile, precum și în domeniul probațiunii. Pe lângă asta, Ministerul Justiției a solicitat asistență pentru crearea și consolidarea capacității de management a fondurilor externe.

În cadrul discuției pe care au purtat-o cu Oleg Efrim, reprezentanții Fundației Konrad Adenauer  solicitat Ministerului Justiției să prezinte o listă de priorități, pe care să o examineze în regim de urgență, pentru a-și putea onora în timp util toate angajamentele. Pe lângă asta, ei s-au arătat deosebit de interesați de etapa în care se află astăzi reforma organelor de anchetă, în special cea a Procuraturii, dar și de eventualitatea elaborării și adoptării unei noi Constituții.

La rândul său, Oleg Efrim a reiterat deschiderea autorităților de la Chișinău spre cooperare, pe orice domenii și proiecte de interes comun, și le-a mulțumit oaspeților pentru disponibilitatea de a se implica activ în sprijinul reformelor inițiate în sectorul Justiției din Moldova. La fel, el le-a comunicat că Ministerul are deja pregătită lista de priorități  și pentru 2013, propunând Fundației Konrad Adenauer să reflecte asupra unora din acestea, cum ar fi instruirea periodică a actorilor din sectorul justiției în domeniul eticii profesionale, îmbunătățirea mecanismelor de respectare a eticii profesionale sau susținerea campaniilor de sensibilizare a respectării eticii profesionale a actorilor din sectorul Justiției.

Menționăm că Fundația Konrad Adenauer este unul dintre principalii donatori angajați în mecanismul de asistență străină pentru susținerea reformei în sectorul Justiției din Moldova. Următoarea ședință de coordonare a acestei asistențe este preconizată pentru luna octombrie, informează un comunicat al Ministerului Justiției.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus