Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2012

Mihai Godea: Schimbarea de macaz a guvernării spre Rusia este evidentă şi extrem de periculoasă

Mihai Godea: Schimbarea de macaz a guvernării spre Rusia este evidentă şi extrem de periculoasă

Preşedintele PAD, Mihai Godea, a lansat un apel către conducerea statului în care a solicitat oficial desecretizarea informaţiilor cu privire negocierile purtate cu regimul nerecunoscut de la Tiraspol, cu Federaţia Rusă şi alţi actori internaţionali, precum şi explicaţii cu privire la negocierile interne ale AIE din cauza cărora nu este desemnat directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate şi Preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare şi nu este asigurată funcţionalitatea Comisiei Naţionale de Integritate, informează Serviciul de presă PAD.
 
Mihai Godea a subliniat că Partidul Acţiunea Democratică a decis sa ia atitudine faţă de negocierile dubioase duse către actuala guvernare, şi faţă de schimbarea evidentă de macaz a guvernării spre Uniunea Eurasiatică.
 
„Dacă acum 3 săptămâni Republica Moldova se vroia sub aceleaşi orizonturi cu partenerii germani, iată că între timp  guvernarea ne întoarce la 180 de grade şi ia aceeaşi atitudine de slugărnicie faţă de Federaţia Rusă şi de dispreţ faţă normele europene. Am mai trăit aşa ceva, pe vremea guvernării agrariene, am trăit asemenea metamorfoze pe timpul guvernării PCRM. Ajunge.”, a declarat Mihai Godea.
 
Liderul PAD a subliniat şi faptul că acum 3 ani Prim-ministrul Vlad Filat declara că sub nici o formă nu va fi deschis un Consulat al Federaţiei Ruse în regiunea transnistreană, iar acum acesta consideră firească prezenţa unui Consulat în raioanele de est ale Republicii Moldova.
 
„Este absolut firesc să nu fie permisă deschiderea acestui consulat pentru că Moldova este obligată de convenţiile internaţionale să asigure securitatea oricărei misiuni diplomatice. Ori Moldova nu poate asigura nici măcar securitatea propriilor cetăţeni din acest teritoriu.” a precizat Mihai Godea care a avertizat că de facto Securitatea misiunii diplomatice Ruse va fi asigurată de către autorităţile nerecunsocute de la Tiraspol, iar Guvernul Moldovei va avea doar rol de figurant care semnează şi acceptă umil autoritatea Federaţiei Ruse şi dreptul, de facto, al separatiştilor transnistreni de a avea relaţii diplomatice directe cu Moscova.
 
În context Mihai Godea a făcut un apel personal către ministrul de externe Iurie Leancă, căruia i-a sugerat să nu fie părtaş la această parodiere a statului de drept şi să nu-şi păteze cariera diplomatică printr-un compromis ilegal, contrar uzanţelor şi tratatelor diplomatice.
 
În cadrul aceluiaşi eveniment preşedintele PAD a criticat amânarea nejustificată a numirii ambasadorului Republicii Moldova în Federaţia Rusă arătând că „se creează impresia că Republica Moldova nu trimite un ambasador plenipotenţiar la Moscova, ci un individ care îşi caută de muncă în capitala rusă şi iată de ce procesul de selecţie nu se face la Chişinău ci la Kremlin.”
 
În linia aceleiaşi schimbări de macaz pro-ruseşti, Mihai Godea a mai menţionat noua poziţie pragmatică a liderilor AIE care cer unanim oprirea marşului unionist din 16 septembrie în loc să asigure dreptul la siguranţă a manifestanţilor paşnici şi pragmatismul umilitor arătat prin semnarea unui acord academic moldo-rus de crearea a unei comisii de studiere a istoriei comune. 
 
„Singura concluzie este că deşi la modul declarativ ne dorim integrarea europeană, de facto ne integrăm deja pas cu pas în Uniunea Eurasiatică, adoptând de acolo libertăţi cu porţia, modele de lideri care se cred salvatorii naţiunii şi maniere de conducere secretizată sub veşnicul pretext al binelui pentru ţară”, a subliniat Mihai Godea.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus