Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.09.2012

La Chişinău va avea loc adunarea Biroului Conferinţei Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic

Pe data de 17 septembrie a.c., la Chişinău va avea loc adunarea Biroului Conferinţei Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic (CORLEAP). La reuniune sunt aşteptaţi oficiali din 15 state europene, în total peste 100 de persoane – membri CORLEAP, reprezentanţi ai Adunării Regiunilor Europene, primari de oraşe,  politicieni regionali etc.

De menţionat că este pentru prima dată când Reuniunea CORLEAP se va desfăşura în afara graniţelor Uniunii Europene şi vine ca urmare a alegerii, la 30 mai curent, a primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, în calitate de copreşedinte al CORLEAP.

Conferinţa va aborda probleme ce ţin de reforma administraţiei publice la nivel local şi regional, dezvoltarea democraţiei locale şi necesităţile specifice ale autorităţilor locale şi regionale care ar trebui luate în consideraţie de către UE în programele sale de finanţare. Totodată, vor fi  prezentate exemple de proiecte de succes.

Conferinţa Autorităţilor Regionale şi Locale a Parteneriatului Estic a fost creată în anul 2011, având drept scop stabilirea unei platforme de dialog dintre autorităţile locale şi regionale din ţările partenere şi UE. Reuniunea inaugurală a biroului CORLEAP a avut loc la Poznan, la 8 septembrie 2011.

Scopul CORLEAP este de a oferi Parteneriatului Estic o dimensiune teritorială, dar şi de a implica autorităţile locale şi cele regionale în această iniţiativă politică. CORLEAP aspiră spre facilitarea stabilirii de contacte, a schimbului de experienţă între regiuni şi oraşe şi promovarea cooperării inter-municipale şi inter-regionale, rezultatul scontat fiind crearea oportunităţilor pentru o cooperare activă între autorităţile regiunilor din Uniunea Europeană cu cele din Europa de Est. Platfoma reuneşte 36 de primari şi politicieni regionali din Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina şi UE, informează un comunicat al Primăriei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus