Trimite e-mail | Printeaza
Externe
12.09.2012

Barroso: România îndeplineşte criteriile aderării la Schengen, dar Comisia poate acţiona pentru apărarea statului de drept

Barroso: România îndeplineşte criteriile aderării la Schengen, dar Comisia poate acţiona pentru apărarea statului de drept

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a reafirmat miercuri, în cadrul dezbaterii ocazionate de discursul său privind starea Uniunii, rostit în plenul Parlamentului European la Strasbourg, că România şi Bulgaria au îndeplinit condiţiile necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar a precizat că executivul UE are dreptul să acţioneze atunci când consideră că unele decizii luate de statele membre pot pune sub semnul întrebării principiile statului de drept.

''Referitor la chestiunea concretă a României şi Bulgariei, am spus deja că noi credem că ele au îndeplinit criteriile pentru aderarea la spaţiul Schengen şi vreau să reiterez acest lucru şi astăzi, aici. Aceasta nu înseamnă însă că noi nu avem dreptul de a acţiona atunci când credem că unele decizii luate de orice stat membru pot pune sub semnul întrebării unele dintre principiile statului de drept, pe care toate ţările membre le-au acceptat'', a spus Barroso.

El a răspuns astfel unei întrebări a eurodeputatei Adriana Ţicău (S&D/PSD), care i-a solicitat preşedintelui Comisiei Europene susţinerea acesteia pentru aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, scrie Agerpres.

"Articolul 4 din Tratatul privind Uniunea Europeană menţionează că Uniunea respectă egalitatea statelor membre în raport cu tratatele. Domnule preşedinte Barroso, spuneaţi în discursul dumneavoastră că 'fără egalitate între statele membre nu poate exista egalitate între cetăţeni'. Am apreciat numeroasele dumneavoastră luări de poziţie prin care recunoşteaţi faptul că România îndeplineşte toate criteriile tehnice pentru aderarea la spaţiul Schengen şi susţineaţi aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. De aceea, vă solicit, domnule preşedinte Barroso, să vă delimitaţi de recentele declaraţii ale doamnei comisar Viviane Reding, vicepreşedintă a Comisiei Europene, prin care domnia sa evocă o posibilă amânare şi o posibilă introducere de noi criterii pentru aderarea României la spaţiul Schengen'', a afirmat Ţicău, în intervenţia sa.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus