Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.09.2012

O companie petrolieră riscă să piardă licenţele de activitate pentru majorarea nejustificată a preţurilor de import

O companie petrolieră riscă să piardă licenţele de activitate pentru majorarea nejustificată a preţurilor de import

Compania petrolieră „Defoil” SRL riscă să piardă licenţele de activitate pe piaţa Republicii Moldova din cauza majorării nejustificate a preţurilor de import, prin utilizarea unor scheme cu intermediari. Consiliul de administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat marţi, 11 septembrie, în şedinţă publică, rezultatele controlului activităţii companiei pentru perioada 2010 - I semestru 2012, care au arătat că supracostul achitat în folosul unei întreprinderi intermediare a constituit circa 78 de mii de dolari SUA ( 942,8 mii lei). Analiza documentelor aferente tranzacţiilor de import a benzinei şi motorinei a stabilit că o parte dintre produsele petroliere declarate la import au fost expediate „Defoil” SRL direct de la un producător din România, pe când achitările au fost efectuate printr-un intermediar - rezident al Marii Britanii (înregistrat în zonă off-shore), cu conturi bancare într-o bancă lituaniană.

Reprezentanţii companiei „Defoil” SRL au recunoscut în cadrul şedinţei publice că achită un anumit „comision” pentru achiziţionarea produselor petroliere, dar asta se întâmplă doar pentru că producătorul din România le-a refuzat livrarea directă a cantităţilor solicitate.

Controlul ANRE a mai arătat şi achitarea unor venituri ale întreprinderii în folosul unor angajaţi cu riscul de nerecuperare a acestora. Retragerea din circuit a mijloacelor băneşti în numerar în sume impunătoare (14 milioane de lei) a contribuit la majorarea nejustificată a cheltuielilor întreprinderii pentru achitarea dobânzilor bancare. În cadrul şedinţei publice, reprezentanţii companiei au menţionat că deja au redus soldul acestor sume la 7 milioane de lei.

Pe de altă parte, controlul respectării condițiilor activităţii licențiate în domeniul comercializării cu amănuntul a gazului lichefiat la staţiile de alimentare a stabilit că „Defoil” SRL a efectuat livrări de gaze lichefiate cu ridicata în cantităţi mari, deşi a fost autorizată să comercializeze doar cu amănuntul, adică în cantităţi mici.

Consiliul de administraţie al ANRE a obligat conducerea ”Defoil” SRL să prezinte, în termen de o lună, un plan de acţiuni pentru înlăturarea abaterilor, în caz contrar riscă retragerea licenţelor pe care le deţine la importul şi vânzarea produselor petroliere. Hotărârea şi Raportul ANRE vor fi remise organelor de drept pentru luarea măsurilor prevăzute de cadrul legal.

Directorul general al ANRE, Victor Parlicov, a declarat că respectiva companie a intrat în vizorul Agenţiei la momentul examinării rapoartelor financiare care arătau o mare circulaţie a banilor în numerar. Potrivit lui, auditorii ANRE vor continua să verifice corectitudinea activităţii şi altor companii petroliere de pe piaţa internă, inclusiv a celor mari. Referitor la faptul că există anumite constrângeri pentru accesul operatorilor din Republica Moldova la piaţa regională, Victor Parlicov a spus că este de datoria altor instituţii ale statului să se implice pentru a garanta libera concurenţă, informează Serviciul de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus