Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2012

Vlad Filat și-a exprimat astăzi atitudinea față de unele aspecte ale activităţii politice din Republica Moldova

Vlad Filat și-a exprimat astăzi atitudinea față de unele aspecte ale activităţii politice din Republica Moldova

"Din start, vreau să le amintesc celor care au uitat că Republica Moldova este un stat independent și suveran, care are Constituție, ce trebuie respectată.  Obiectivul prioritar al ţării noastre este Integrarea Europeană, opţiune confirmată de cetățeni prin votul din cadrul  ultimelor alegeri parlamentare din 2009 şi din 2010. Realizarea acestui proiect național impune ample procese de transformare, dar si o mare responsabilitate pentru asigurarea ordinii de drept și a stabilității în țară", a spus Vlad Filat.

Premierul a precizat că Moldova ca niciodată are nevoie de stabilitate și sinergie pentru a fi acceptată în familia europeană.
"Moldova face istoria acum, iar stabilitatea și ordinea poate fi realizată doar prin respectarea drepturilor și obligațiilor impuse de Constituție și legislația în vigoare. Declarațiile și acțiunile din ultimul timp ale diferitor grupări politice au scopul sfidării ordinii de drept și să creeze o agendă falsă, fără suport din partea populației", a spus Vlad Filat.

Prim-ministrul s-a referit aici la campaniile împotriva simbolisticii de stat şi a Constituţiei prin campanii de nesupunere civică, de arborare a diferitor steaguri pe sediile instituţiilor de stat, de declanşare a referendumurilor cu încălcarea legislaţiei în vigoare, cît și la organizarea diferitor marşuri şi a acţiunilor contra acestor marşuri.  

  
Prim-ministrul a specificat că autorii campaniilor menţionate mai sus, şi organizatorii marșurilor, dar și anti-manifestanții fac jocul inamicilor integrării europene a Republicii Moldova. Or, acțiuni minoritare, care au scopul destabilizării, pot pune în pericol proiectul și interesul nostru național.

"Articolul 32 al Constituției Republicii Moldova oferă dreptul la libertatea opiniei și a exprimării, dar în același timp interzice contestarea şi defăimarea statului și poporului. Consider că activitatea tuturor organizaţiilor de oricare orientare, vine în contradicţie flagrantă cu prevederile constituiţionale şi legile speciale atunci cînd se trece de la declaraţii politice, făcute în contextul dreptului general la libertatea opiniei şi exprimării, la acţiuni de contestare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării. În aşa caz se cere condamnarea politică a tuturor celor, care  contestă şi subminează statul Republica Moldova. Respectarea Constituției, înseamnă respectarea statului și respectarea proiectului național de integrare europeană", a spus Vlad Filat.   

Prim-ministrul a menționat că acţiunile de acest gen din ultimul timp, cît şi cea planificată pentru 16 septembrie, au tensionat la maximum situaţia social-politică şi reprezintă un real pericol pentru ordinea de drept.   

În acest context, Premierul a recomandat iniţiatorilor acţiunilor, la care s-a referit mai sus, să renunţe la organizarea evenimentelor preconizate pentru 16 septembrie și a rugat cetățenii să se abțină de la participarea la aceste evenimente, indiferent de care parte sînt și să nu fie folosiți de inamicii proiectului de integrare europeană.

Vlad Filat a solicitat Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului de Informații și Securitate și Procuraturii Generale să efectueze toate măsurile de prevenire și să nu admită participarea provocatorilor sau ciocniri de orice gen.

De asemenea, Prim-ministrul a cerut Ministerului Justiţiei să iniţieze revizuirea legislaţiei în vigoare astfel, încît pe viitor să fie excluse activităţile ce prejudiciază independenţa, suveranitatea şi caracterul unitar al statului, defăimează simbolica statală şi contravin Constituţiei, informează un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus