Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2012-09-10/sua-va-majora-asistentza-financiara-nerambursabila-pentru-republica-moldova-cu-614-milioane-de-dolar-26350.html
Data: Sep 10, 2012 (16:10)

SUA va majora asistenţa financiară nerambursabilă pentru Republica Moldova cu 6,14 milioane de dolari

Guvernul a aprobat, la ședința sa de luni, o serie de decizii ce vizează iniţierea negocierilor asupra proiectului Amendamentului II la Acordul de asistenţă între Guvernul Republicii Moldova şi cel al SUA pentru creşterea economică, semnat la 6 iulie 2010 şi a Amendamentului pentru Programul de consolidare a instituţiilor statului de drept, semnat la 22 iulie 2010, dar și a celui pentru susţinerea autorităţilor publice locale, semnat la 17 septembrie 2010.

Viceprim-ministrul, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă a menţionat că, după semnarea Amendamentului II la Acordul de asistenţă între Guvernul SUA şi Guvernul RM pentru creşterea economică, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) va oferi suplimentar Republicii Moldova 6,14 milioane de dolari pentru susţinerea politicilor statului în domeniul economic. Acordul susţine capacitatea întreprinderilor de a se integra pe pieţele interne şi externe prin creşterea productivităţii, dezvoltarea şi aplicarea tehnologiilor moderne şi practicilor de marketing. Asistenţa oferită, ca urmare a semnării Amendamentului II, va permite majorarea sumei totale a Acordului de Asistenţă, aceasta din urmă constituind peste 26,6 mil. de dolari. Cît privește documentul privind asistenţa pentru susţinerea autorităţilor publice locale, acesta vizează alocarea adiţională a 2,72 mil.  dolari, fapt care va permite majorarea sumei totale a Acordului de Asistenţă, pînă la 8,307 mil. de dolari. Sursele financiare urmează să fie utilizate pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice municipale, promovarea practicilor de management financiar etc.