Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.09.2012

Pe 11-14 septembrie 2012, la Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE

Pe 11-14 septembrie 2012, la Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE

Pe 11-14 septembrie 2012, la Chişinău va avea loc cea de a treia rundă de negocieri a Acordului privind  crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE (ZLSAC/DCFTA), regimul comercial ce va asigura integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiu comunitar, informează Ministerul Economiei într-un comunicat.
 
Părţile negociatoare vor continua definitivarea textelor juridice ale Acordului,  subiectul de baza însă vor constitui ofertele tarifare privind accesul pe piaţă de bunuri.
 
Totalurile negocierilor vor fi efectuate vineri, 14 septembrie 2012, ora 9:00, la conferinţă de presă a negociatorilor-şefi - viceministrul Economiei, Octavian Calmâc şi reprezentantul Departamentului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne. Conferinţa va avea loc în sala de conferinţe a Ministerului Economiei (bir. 246).
 
Reamintim, că în perioada 20-22 martie 2012, la Chişinău a avut loc prima rundă de negocieri privind DCFTA iar cea de a doua rundă s-a desfăşurat la Bruxelles, pe 11-15 iunie 2012. Acordul de Comerţ Liber, numit Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană (ZLSAC, Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA)), asigură integrarea economică a Republicii Moldova în spaţiul comunitar şi presupune liberalizarea graduală a comerţului cu bunuri şi servicii, reducerea taxelor vamale, barierelor tehnice şi netarifare, abolirea restricţiilor cantitative şi armonizarea legislaţiei RM la cea a UE. Spre deosebire de regimul comercial actual RM-UE (ATP), care este un regim unilateral acordat de UE pe un termen limitat – ZLSAC va fi un acord multilateral, încheiat pe o perioadă nelimitată, oferind beneficii la export mult mai mari decât ATP şi o previzibilitate pe termen lung pentru afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus