Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.09.2012

În Moldova, din 2013, va fi introdusă taxa pentru utilizarea drumurilor de vehiculele înmatriculate în alte ţări

În Moldova, din 2013, va fi introdusă taxa pentru utilizarea drumurilor de vehiculele înmatriculate în alte ţări

Executivul a aprobat proiectul Legii pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, în scopul realizării unuia dintre obiectivele politicii fiscale, şi anume, echitatea fiscală.

Ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța a precizat că, în prezent, se atestă o inechitate fiscală dintre persoanele fizice posesoare de autovehicule înmatriculate în Republica Moldova şi persoanele fizice posesoare de autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova, în partea ce ţine de achitarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova. 

Mai mult ca atît, la moment, legislaţia fiscală prevede achitarea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova doar de către posesorii unor categorii de autovehicule, nu şi pentru posesorii de autoturisme.

Astfel, proiectul de lege în cauză vine să continue conceptul aprobat prin Legea nr.158 din 05.07.2012, care prevede anularea dreptului persoanelor fizice rezidente ai Republicii Moldova de a introduce pe teritoriul ţării fără achitarea drepturilor de import (acciz şi taxa pentru proceduri vamale) a autoturismelor, indiferent de termenul de exploatare, prin declararea acestora prin acţiune. În acest context, se propune introducerea taxei pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova de către autovehicule neînmatriculate în Republica Moldova ale persoanelor fizice (vinieta), care intră pe teritoriul Republicii Moldova sau care îl tranzitează.

Proiectul de lege prevede 3 termene de valabilitate (tipuri de vinietă) 3 zile, 30 zile şi 180 de zile, pentru fiecare dintre aceste categorii este prevăzută o taxă de 7, 65 şi 380 euro, respective.

Declaraţiile lui Veaceslav Negruța după Şedinţa Guvernului din 10 septembrie 2012

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus