Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.09.2012

În termen de 10 zile experţii de la Chişinău şi Tiraspol se vor convoca pentru identificarea unor soluţii concrete pe fiecare domeniu în parte

În termen de 10 zile experţii de la Chişinău şi Tiraspol se vor convoca pentru identificarea unor soluţii concrete pe fiecare domeniu în parte

Viceprim-ministrul Eugen Carpov şi reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski, au avut la 6 septembrie 2012 o întrevedere de lucru în sediul Misiunii OSCE din oraşul Bender. La şedinţă au participat coordonatorii grupurilor de lucru pe problemele transportului auto, căilor ferate şi educaţiei de la Chişinău şi Tiraspol.

Întrevederea a avut loc în ajunul următoarei runde de negocieri în formatul "5+2", care se va desfăşura în perioada 12-13 septembrie curent la Viena. În cadrul întrevederii au fost abordate o parte din subiectele ce vor fi analizate în cadrul rundei oficiale, precum consolidarea încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, libertatea circulaţiei, inclusiv în partea ce ţine de transportul auto şi feroviar, redeschiderea circulaţiei pe podul de lângă localitatea Gura Bâcului, cooperarea în domeniul educaţiei  şi problema şcolilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină.

Pe toate subiectele discutate au fost analizate acţiunile întreprinse în perioada de după reuniunea precedentă în format "5+2" la nivelul grupurilor de lucru specializate şi stabilite priorităţile pentru perioada imediat următoare. Astfel, în termen de 10 zile experţii de la Chişinău şi Tiraspol se vor convoca pentru identificarea unor soluţii concrete pe fiecare domeniu în parte. Eugen Carpov a reiterat poziţia conform căreia toate mecanismele de cooperare trebuie să fie în conformitate cu standardele internaţionale şi angajamentele pe care le are Republica Moldova, în calitatea sa de membru plenipotenţiar al comunităţii internaţionale, în raport cu partenerii săi străini.

În contextul asigurării libertăţii circulaţiei populaţiei între cele două maluri ale Nistrului, delegaţia de la Chişinău a pus un accent special pe necesitatea excluderii barierelor artificiale create de structurile de la Tiraspol la linia administrativă, inclusiv asigurarea liberei circulaţii pentru persoanele oficiale din instituţiile de stat ale Republicii Moldova.

Referitor la problema respectării drepturilor omului, în continuarea acţiunilor întreprinse anterior, Eugen Carpov a reiterat poziţia privind necesitatea eliberării cetăţeanului moldovean Alexandru Ursu aflat în detenţie în regiunea transnistreană şi a respectării drepturilor fundamentale în cazul dlui Alexandru Bejan, elev la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Tiraspol.

Viceprim-ministrul Eugen Carpov a subliniat importanţa menţinerii unui nivel activ al dialogului dintre reprezentanţii politici în procesul de negocieri şi transmiterea acestui impuls conducătorilor grupurilor de lucru de la Chişinău şi Tiraspol, astfel contribuind la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii şi totodată, la soluţionarea problemelor cu care se confruntă populaţia, informează  Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus